Fjolårets heta och torra sommar gav den svagaste lingonskörden på flera årtionden
Skörden av vilda bär och svampar var medelmåttig år 2018, konstaterar Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
På grund av hettan var lingonskörden den sämsta på länge, och det plockades mindre hjortron än tidigare.
Sammanlagt plockades bara knappt 2,1 miljoner kg lingon. Hälften av den här mängden samlades in i västra Finland. Av de plockade lingonen är 5 procent ekocertifierade.
Mest blåbär exporteras till Kina
Fjolårets blåbärsskörd var måttlig. Den mängd som såldes var 5,9 miljoner kg, vilket är 2,2 miljoner kg mer än året förut. Mest blåbär för försäljning plockades det i Lappland. Av de insamlade blåbären plockades 58 procent inom certifierade områden för ekologisk insamling.
Frysta blåbär exporterades till Kina (700 000 kg) och Sverige (500 000 kg), och en liten mängd färska blåbär exporterades till Estland. Blåbärsexporten minskade med över en miljon kilogram från året innan.
Blåbär importeras också: 1,2 miljoner kg frysta blåbär togs in till Finland från Sverige och från Nederländerna importerades 500 000 kg färska blåbär.
Thailändarna plockar mest
Bärföretagen bjöd in färre utländska plockare till Finland än de föregående åren, omkring 3 000. De utländska plockarna plockade ändå 93 procent av de vilda bären (år 2017 var andelen 75 procent). Största delen av plockarna var thailändare.
Torkan senarelade svampsäsongen
Det är framför allt i östra Finland som svamp plockas för försäljning. Torkan fördröjde skörden av vildväxande svamp, men i stället pågick svampsäsongen längre in på hösten än vanligt. Av den viktiga exportsvampen stensopp salufördes nästan 275 000 kg, vilket är mycket mer än år 2017 (knappt 67 000 kg).
Skörden av skogsriska var 62 000 kg, och 23 000 kg pepparriska plockades. Kantarellskörden var svag och flera veckor sen. Knappt 16 000 kg kantareller plockades för försäljning.
Undersökningen beställdes av Livsmedelsverket och utfördes av Kantar TNS Agri Oy.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.