Flera små lokala företag behöver nya ägare – lyckade ägarbyten är minst lika viktiga som grundandet av nya
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Det talas mycket om avfolkning. Flyttning från landsbygden, folkminskning, övergivna byggnader.
Fenomenet är ändå inte begränsat av geografi. Det sker också en ”avfolkning” som noteras i hela landet. Den handlar om lönsamma företag som bara försvinner, läggs ned, då ingen fortsätter med verksamheten.
Den här avfolkningstrenden bland entreprenörer är på många håll lika dramatisk som den demografisk-geografiska.
Visst, det kommer ju nya företag, många. Egentliga Finland är i täten då det gäller nygrundade sådana – tvåa efter Nyland. Under fjolårets sista tre månader grundades 688 nya företag i landskapet, enligt Statistikcentralen.
På riksnivå ökade antalet nygrundade företag med nästan en femtedel jämfört med det sista kvartalet 2017.
Allt förklaras såklart inte med ett ökat intresse för entreprenörskap. Somliga av de nya företagen är en följd av att människor som tidigare varit anställda men nu säljer sina tjänster som företagare till sin tidigare arbetsgivare.
Färska uppgifter om det här årets första kvartal ska komma i slutet av juli. Trenden med allt fler nya företag torde inte avta. En ny bidragande faktor på lokal nivå är företagsmentorerna.
Pargas gick i januari in för att samarbeta med Finlands företagsmentorer. Mentorerna kan vara ett bollplank i frågor som gäller finansiering, utvecklingsplaner och ägarbyten – eller bara då det gäller att fundera på olika företagsidéer. Företagsmentorer ersätter inte konsulter eller bokföringsbyråer men är en extra stödfunktion för företagarna, sade företagsmentorn Veijo Vainio – pensionerad från vd-posten på Parlok – i en intervju för Pargas Kungörelser (1.3.).
Kimitoön ska också gå in för företagsmentorskap. I juni hade fem personer anmält sitt intresse att delta. Verksamheten, ett samarbete med Salon seudun yrityskummit, ska starta i höst.
Sannolikheten för att vi får se fler nya företag i vår region är hög. Det är dessutom kanske också livskraftigare, om mentorskapsmöjligheten kan utnyttjas av allt fler.
Som sagt: 688 nya företag i landskapet under fjolårets sista kvartal – men samtidigt upphörde 339 företag med sin verksamhet. I många fall handlar det såklart inte om något dramatiskt. Vissa branscher tvinar bort, somliga företag säljer sin verksamhet, andra inleder samarbete som innebär att det inte är en poäng att längre driva ett visst företag. Och så vidare.
Men: Hur många av dessa kunde ha fortsatt? Det finns tiotusentals företag som inom några år behöver en ny ägare, enligt intresseorganisationen Företagarna i Finland. Flera av dem är små företag med mindre än tio anställda.
Generationsväxling är en möjlighet, men det brukar ske endast i undantagsfall, ungefär i vart femte företag. Det vanligaste är att ett företag säljs till en helt utomstående part.
Det är här den stora risken finns: I endast en liten bråkdel av de fall där ett mindre företag letar en ny ägare finns det någon sådan i sikte. I de fall det handlar om riktigt små företag blir tröskeln låg att bara lägga ned, det vill säga likvidera och avveckla aktiebolaget. Det här är särskilt vanligt då en företagare går i pension.
Förlusten är särskilt stor då det gäller små lokala företag där entreprenören sitter inne med värdefull know-how, sådan som inte ens någon lokal företagsmentor kan ha.
Undersökningar tyder dessutom på att det är tre gånger så tryggare att ta över ett redan verksamt företag än att starta ett helt nytt. Det här gäller också om den nya företagaren vill utveckla allt i en helt ny riktning.
Flera av dem som kanske nu ser Pargas och Kimitoön som ”avfolkningsorter” kunde säkert hitta en lyckad, ny framtid genom att ta över ett redan existerande företag. Det är all orsak att se till att det här alternativet lyfts fram i det företagsmentorskap som ska ske lokalt. Företagsamhet handlar sällan om att uppfinna hjulet på nytt. Oftast finns möjligheter redan där ute och väntar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.