Förflytta dig till innehållet

Flygplan i nyckelroll då förvunnen båtförare hittades

ÅU-foto


Spaningarna efter den man som i onsdags försvann efter att på eftermiddagen ha lämnat Utö omfattade ett cirka 2 500 kvadratkilometer stort havsområde. Efter drygt tre timmar kunde mannen hittas oskadad på Österskär nära Kökar.
Sjöräddningsledare Kristian Hermansson beskriver spaningsläget som mycket utmanande.
– Sökområdet blev så stort eftersom man inte hade tillräckligt med information i början. Mannens bekanta hade ingen som helst kännedom om vart han hade varit på väg. Situationen försvårades av att mannen hade avlägsnat sig från ön åtminstone fyra timmar innan Sjöräddningscentralen fick larmet.
I efterspaningarna deltog Gränsbevakningsväsendets Dornier övervakningsflygplan, en sjöräddningshelikopter samt två båtpatruller och en bilpatrull.
– Till all lycka stod övervakningsflygplanet i aktionsberedskap. Flygplanet spelade en nästan oersättlig roll i den här efterspaningen, säger Hermansson.
Tack vare sin flyghastighet och goda övervakningsutrustning kan ett övervakningsflygplan granska omfattande områden bättre än en helikopter. Med ett flygplans värmekamera kan en försvunnen person ses på långt håll, även i mörker.

Värmekameran upptäcker värmekällor på långt avstånd. ÅU-foto


På basis av de första uppgifterna var det möjligt att den försvunna mannen skulle ha åkt mot Nagu, och en bilpatrull från Nagu sjöbevakningsstation gick därför igenom båtar i hamnarna runt ön för att hitta en båt med de kännetecken som de fått. På begäran av sjöbevakningen försäkrade en polispatrull dessutom att mannen inte hade kommit hem till fastlandet.
Klockan 19.20 observerade övervakningsflygplanet en eld på Österskär. En patrullbåt från Kökars sjöbevakningsstation larmades för att ta reda på om det var frågan om den försvunna mannen.
Efter att man fick veta att det var så, firades ytbärgarna ner till ön från sjöräddningshelikoptern för att granska mannens hälsotillstånd. Eftersom han mådde bra transporterades han med patrullbåt till Nagu.
LÄS OCKSÅ: Försvunnen båtförare hittades på ö – viftande med en ficklampa

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit