Förflytta dig till innehållet

Flyktingpappa i Pargas fick nytt avslag

Familjelyckan känns osäker för Nour Sorki och Shiwan Ahmed, eftersom de inte vet om han får stanna i Finland med Nour, dottern Lara och det andra barn de väntar. Foto: Anja Kuusisto


Förvaltningsdomstolen har inte godkänt det besvär irakiern Shiwan Ahmed, bosatt i Pargas, har gjort mot sitt negativa asylbeslut.
Hans stödperson Monica Hedström-Järvinen är chockad över beslutet, inte minst för att Ahmed är pappa i en ung familj i Pargas, där de övriga familjemedlemmarna får stanna permanent i landet.
Efter att förvaltningsdomstolen avslagit ett besvär kan finländska myndigheter i princip avvisa en person, även om processen skulle gå vidare till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD).
Mamman i den här familjen, Nour Sorki, är kvotflykting från Syrien, så hon och hennes barn får permanent stanna i Finland.
– Shiwan är kurd från Mosul och Finland verkar tycka att han ska tillbaka dit, där det verkligen är allt annat än tryggt för honom, säger Hedström-Järvinen.
Ahmed sökte asyl i Finland hösten 2015. Han fick avslag på sin asylansökan ett år senare och besvärade sig då över det negativa beslutet till förvaltningsdomstolen.
Det gick ytterligare ett år och så kom det negativa domslutet i slutet av senaste vecka. Hedström-Järvinen beskrev situationen just då som kaotisk, med mycket gråt och sorg.
Nu har man satt sig in i vad domstolsbeslutet innebär, och man har också bestämt sig för att föra fallet vidare till Högsta förvaltningsdomsten.
– Till HFD sänds en anhållan om att ärendet återsänds till Migri för ny behandling och att en avvisning inte får verkställas, då den är det absolut största och akuta hotet.
Förvaltningsdomstolen sade i sitt beslut att Ahmed kan återvända till Kurdistan och att det behov av skydd han har uppnås där.
– Så är det inte, i Kurdistan tycker man att jag är en arab, medan araberna tycker att jag är en kurd, säger Ahmed själv uppgivet – på finska.
Domstolen har inte beaktat familjeförhållandena här i Finland, då ansökan på basis av familjeförhållanden inte tidigare hade lämnats in – när han lämnade in asylansökan hösten 2015 hade paret ännu inte några barn.
– Förutom HFD-processen är nu också en ny ansökan om uppehållstillstånd inlämnad, en ansökan på basis av familjeband.
I Pargas har nämligen Shiwan Ahmed och Nour Sorki bildat familj, och deras gemensamma dotter Lara är drygt ett år. Nu väntar paret sitt andra barn som ska födas i mars 2018.
– Förvaltningsdomstolen konstaterar att hans faderskap är fastställt via DNA, men de beaktar inte familjeförhållandena för att ansökan inte är formulerad så. Nog kan man göra det svårt, suckar Hedström-Järvinen.
Hon berättar också att Shiwan Ahmeds iver att lära sig finska och vilja att åta sig alla slags jobb han kunnat har bidragit till hans integration.
– Men nu känns det otryggt. Vi vill inte ens tänka tanken på att en avvisning hotar, säger Järvinen.
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit