Förflytta dig till innehållet

Folk hamstrar redan färsk ved för nästa vinter – leverantör i Åbotrakten överväger tak för beställningar

Arkiv/Johan Backas
ved
Begärliga klabbar. Denna vinter är inte lik andra, konstaterar vedföretagare i Åbotrakten.

– Situationen är helt unik. Det har aldrig varit så här.

Det säger vedförsäljaren Kalervo Korvensyrjä i Pikis i S:t Karins. Han syftar på att folk redan nu, mitt i vintern, beställer färsk ved inför nästa vinter.

– Det finns kunder som är så oroliga att de redan köper färsk ved för nästa säsong och låter den torka på sin gård. Normalt börjar de leveranserna först i mars–april, men nu jag gjort en del sådana.

Korvensyrjä säger att en del kunder har läst att det kan bli brist på massaved av björk på grund av importstoppet från Ryssland. Därför ringer de efter färsk ved.

Rusning redan i somras

Rusningen efter torr ved startade redan i slutet av sommaren. Folk började hamstra och orderböckerna blev sprängfulla, säger Korvensyrjä.

Han haringen maskinell vedtork, så han kan inte fixa fram mer torr ved mitt i vintern. Den torra ved han haft till salu börjar ta slut, och enligt hans webbsida kan den inte längre beställas.

– Den torra björkveden är slut, men jag har nog lite torr blandved kvar. När den är slut har jag ny torr ved först i juli–augusti, eftersom det är solen och vinden som torkar den.

Man med ett stort lass ved.Arkiv/Monica Forssell
Puutilas Arttu Anttila, son till Markku Anttila som intervjuas i denna artikel, i ett ÅU-reportage för snart två år sedan.

Tar inte emot nya beställningar nu

Familjeföretaget Puutila i Virmo (Mynämäki) norr om Åbo har däremot en maskinell vedtork. Men trots det har företaget stängt beställningsmöjligheten på sin sajt.

– Vi har fullt upp att sköta de beställningar som redan gjorts, och folk blir stressade om leveranserna dröjer, förklarar Marko Anttila.

ÅU når honom när han är på väg för att leverera ytterligare ett lass ved. Kunderna finns runtom i landskapet.

– Just nu kör jag ut ved som beställts i slutet av september trots att vi är i andra halvan av december. Det är ganska talande.

Funderar på begränsning

Det dröjer troligen till slutet av januari eller början av februari innan Puutila åter tar emot nya beställningar.

– Då gör vi troligen så att man högst får beställa fyra kubik så att veden fördelas jämnare. Nu finns de som redan har ved, men som beställer mer av rädsla för sämre tider. Sedan finns de som har knapert om lagerutrymme och behöver få sin ved snabbt.

Men snabba leveranser är knepiga då torkkapaciteten är begränsad och köerna långa. Ett tak för hur mycket man får beställa per gång skulle kunna hjälpa, resonerar Anttila.

Priserna har höjts

Puutila kan alltså torka veden maskinellt. Men just nu är råvaran färskt, fruset virke. Det innebär längre torktid.

Torken fungerar med flis som värmer vatten som cirkulerar i torken. Dessutom krävs två eldrivna fläktar. Längre torktid betyder ökade kostnader för flis och el.

Det påverkar vedpriset. En kastkubik björkved kostar nu 90 euro, enligt Puutilas sajt.

– I september höjde vi priset inför vintersäsongen med en tia. Det kan hända att vi höjer det lite till i början av året. Folk borde vara beredda att beställa på våren och sommaren, då man kan få veden billigare. Vintern syns ju också i våra kostnader, säger Anttila.

Råvaran dyrare

Kalervo Korvensyrjäs torra björkved – som alltså nu är slut – kostar kring 75–80 euro per kastkubik, beroende på hur mycket man beställer. Blandveden är lite billigare.

Korvensyrjä säger att han höjt priserna med cirka 40 procent sedan i fjol.

– Råvaran, massaveden, har blivit cirka 20 procent dyrare och dessutom har dieseln stigit mycket i pris. Men jag har förstås också höjt priserna när efterfrågan på ved blivit så stor. Marknaden är kaotisk och priserna är höga.

Slut på flera håll

Pohjolan Polttopuu i Aura berättar på webben att de tidigast tar emot nya beställningar efter nyår, om de har ved kvar då.

Kone ja Rakennus Manninen i Pikis skriver i sin tur att varken björkved eller blandved finns att köpa.

Bilden av ett exceptionellt år bekräftas av Håkan Rosenqvist i Pargas, som vid sidan av transport- och grävtjänster också levererar ved.

– Tyvärr, all ved är slut. Den tog slut redan för fyra månader sedan. I år var det nog betydligt hårdare rusning efter den än normalt.

Rosenqvist har ingen vedtork, och säger att en tork skulle göra veden för dyr.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit