Förflytta dig till innehållet

För att möjliggöra Finlands största festival krävs 3 500 arbetare

tre kvinnor i "Black bar and café"-t-skjortor.

tre kvinnor i "Black bar and café"-t-skjortor.

Emilia Sorvall, Sanna Mäkitalo och Sandy Väisänen har sålt många portioner med korv och potatis under Ruisrock-fredagen. Foto: Patricia Torvalds.


För att möjliggöra Ruisrock-festivalen krävs cirka 2 500 personer som arbetar med en hel rad olika uppgifter. Räknar man med alla dem som uppträder under festivalen stiger siffran till hela 3 500 personer. Cirka 800 av dem arbetar på talko.
— Säkerhetsvakter, scentekniker, biljettkontrollanter, byggnadsarbetare, restaurangpersonal och kommunikationspersonal hör till de stora grupperna, räknar Ruisrocks promotor Mikko Niemelä upp.
Tält med olika restauranger och festivalbesökare som köar till dem.

Den som känner sig hunrig under Ruisrock har hela 45 olika matställen att välja mellan. Foto: Patricia Torvalds.

Många erbjuder vegansk och glutenfri mat

Black grill & café hör till en av alla de 45 restauranger som opererar på området under festivalen.
Restaurangen serverar traditionell festivalmat som korv och potatis, stekta mujkor och hamburgare. Men härifrån kan man också få såväl glutenfri som vegansk mat, en service som restaurangen inte är ensam om att erbjuda.
Redan förra året satsade Ruirsock hårt på att utvidga matutbudet så det skulle passa olika dieter och trenden verkar hålla i sig för många av restaurangerna har något som passar de flesta.

ryggen av två säkerhetsvakter.Texten på ryggen säger säkerhetsvakt på finsk, svenska och engelska.

Säkerhetsvakterna är lätta att känna igen i sina gula säkerhetsvästar. Foto: Patricia Torvalds.

Det har sin charm att jobba under Ruisrock

Emilia Sorvall, Sanna Mäkitalo och Sandy Väisänen arbetar för Black Bar & Café under helgen och de njuter av sitt jobb trots att det stundvis kan vara ytterst stressigt.
— Vi är en bra grupp människor. Trots att det kan vara rätt tungt så har vi alltid bra stämning, säger Mäkitalo.
— Alla år efter att festivalen är över säger alla som varit på jobb då att de aldrig ska komma till baka, men varje år är här ändå någon så det har nog en viss charm, säger Sorvall.

En färggran och konstnärlig skräpsorteringsstation.

Att hålla festivalområdet rent kräver mycket arbete. Foto: Patricia Torvalds.

Säkerhet och rengöring sysselsätter många

Utöver restauranger kan man överallt man går på festivalområdet få syn på säkerhetsvakter som går klädda i gula säkerhetsvästar och städpersonal som man känner igen från de lila västarna.
Enligt Ruisrocks regler får de här arbetarna inte uttala sig om sitt arbete till media, men då man ser sig omkring verkar de flesta ha humöret uppe. Säkerhetsvakterna njuter av musiken och de som plockar skräp går i par och skrattar och pratar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit