För tidigt att veta om mässling smittat vidare på Viking Glory – alla passagerare är informerade
En mässlingsmittad passagerare åkte med Viking Glory från Åbo till Stockholm i söndags, den 6 augusti.
Johanna Boijer-Svahnström, Viking Lines informationsdirektör, säger att de har varit i kontakt med alla som var ombord på fartyget.
– Alla är informerade gällande läget. Vi har också skickat instruktioner för vilka åtgärder som ska tas ifall man inte är vaccinerad eller om man får symptom, säger Boijer-Svahnström.
Boijer-Svahnström har även varit i kontakt med Institutet för hälsa och välfärd (THL) och med Folkhälsomyndigheten i Sverige.
Vistades i hytten
Den smittade personen har enligt Boijer-Svahnström varit nästan hela resan i sin hytt och rört sig väldigt lite i de allmänna utrymmena.
Har något liknande hänt tidigare?
– Jag kommer inte ihåg att det skulle ha varit en enda mässlingsmittad ombord under de 30 åren jag arbetat på Viking Line. Men jag kan inte säga med säkerhet.
Enligt THL blev ingen smittad av mässling i Finland 2022. Tidigare år har det bara handlat om 0–10 smittade. Antalet mässlingsmittade sjönk i hela Europa under coronapandemin på grund av restriktionerna.
Allvarlig sjukdom men sällsynt i Finland
Marjaana Pitkäpaasi är sakkunnigläkare i smittskydd och vaccinationer och Mia Kontio är ledande expert vid THL.
De säger att 95 procent av finländare har fått första dosen av MPR-vaccinet mot mässling. Med två doser har man ett 93-procentigt skydd.
Personer födda innan 1970-talet har sannolikt haft mässling i barndomen och är således immuna.
– Hittills i år har det påträffats ett bekräftat fall av mässlingsmitta i Finland, säger de.
Enligt dem är det för tidigt att veta om någon ombord på Viking Glory blivit smittad eftersom inkubationstiden är sju till elva dagar.
Följdsjukdomarna kan vara lika allvarliga
Mässling är en allvarlig sjukdom. Den kan orsaka följdsjukdomar, särskilt hos barn under 5 år, personer över 20 år och personer med en sjukdom eller medicin som försvagar immuniteten, säger Pitkäpaasi och Kontio.
De vanligaste följdsjukdomarna är feberkramper, öroninflammation, diarré, lunginflammation och bakteriell luftvägsinfektion.
Om man har smittats av mässling försvagas kroppens försvar mot andra sjukdomar. Försvagad immunitet kan vara från en vecka till mer än två år.
Mässling leder till döden i 1–3 fall per 1000 patienter.
Feber och utslag
Om man får symptom inom tre veckor efter att man blivit exponerad bör man kontakta sin egen vårdcentral för att få instruktioner, påpekar Pitkäpaasi och Kontio.
De första symptomen är hög feber och luftvägssymptom. Utslagen börjar ett par dagar efter febern och varar i mer än en vecka.
Mässling (paramyxovirus)
- Mässling är en exceptionellt smittsam sjukdom som smittar via kontakt- och droppsmitta samt via luften. Redan det att man vistas i samma utrymme kan ge upphov till smitta.
- En mässlingspatient är smittsam fyra dygn innan utslagen visar sig (det vill säga redan före de första symtomen) och fyra dygn efter att utslagen visat sig.
- Två doser MPR-vaccin ger ett starkt skydd mot sjukdomen. Personer födda innan 1970-talet har sannolikt haft mässling i barndomen och är immuna. MPR-vaccinet är gratis och ingår i det nationella vaccinationsprogrammet. Vaccinet skyddar även mot påssjuka och röda hund.
- Mässling kan vara en allvarlig sjukdom för vem som helst oberoende av ålder. I synnerhet för personer med försämrad motståndskraft kan mässling vara en svår, till och med dödlig sjukdom.
Källa: THL
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.