Förälskelsen i folkskolehuset i Vestlax drog henne ut på landsbygden — nu är Saariston Martta Kimitoöns ambassadör
I Vestlax gamla folkskola bor Piia Petäjäjärvi, också känd som Saariston Martta. Hon har nyss blivit utnämnd till Kimitoöns ambassadör 2020 för sitt arbete med att sätta Kimitoön på kartan.
Petäjäjärvi, en mat- och livsstilsbloggare, har över 3000 följare på instagram och skriver både en egen blogg och en officiell Marthablogg. Hon har också nyss börjat medverka som kock i tv-programmet Mökki & Potkuri.
Vägen till ambassadörskapet och tv-rollen var inte planerad. Rollen som Saariston Martta var något som växte fram av en slump i samband med flytten till Kimitoön.
Piia Petäjäjärvi är från Lahtis, medan maken Marko är från Rovaniemi. Paret hade varit bosatta i Helsingfors i 15 år och letade år 2006 efter ett litet sommarställe strax utanför staden, men råkade hitta en annons för det gamla skolhuset i Vestlax som var till salu.
Paret förälskade sig i den gamla folkskolan redan då de såg det första rummet under visningen.
— Kimitoön var en fullständigt okänd trakt för oss båda. Men då vi steg in i husets entré stannade vi upp och blev genast tagna av huset. Mäklaren påpekade åt oss att det nog finns andra rum att se också, säger Petäjäjärvi och skrattar.
Vestlax folkskola byggdes år 1891, och togs ur bruk på 1970-talet. Paret Petäjäjärvi har renoverat en hel del, men byggnaden är fortfarande full av tecken på att både elever och lärare tillbringat mycket tid här. I den stora salen, ett gammalt klassrum, finns fortfarande ett lärarpodium i golvet.
Då paret köpte huset år 2006 var det tänkt att huset bara skulle fungera som ett fritidsställe på landet, men kärleken till skolbyggnaden och landsbygden blev för stor. År 2009 började Piia Petäjäjärvi jobba på distans från Vestlax, och nuförtiden är paret bosatt i skolhuset.
Saariston Martta föddes i Vestlax
Då Petäjäjärvi började distansjobba fick hon tid över att satsa på sin passion för matlagning och dela ögonblick från vardagen på landet i sociala medier. Det var då som Saariston Martta föddes.
— Jag ville dela med mig av landsbygds- och skärgårdslivet. På Facebook var många väldigt intresserade av mitt vardagsliv och de tyckte att det lät som att jag alltid var på semester, fastän jag också jobbade. Då tänkte jag: nu ska jag börja skriva en blogg, och bloggen ska heta Saariston Martta.
Petäjäjärvis hjärta har sedan barndomen klappat för både matlagning och för att pyssla och ordna saker. Hon alltid kallats en Martha av både vänner och familj, så därför tyckte hon att namnet Saariston Martta passade. Hon anslöt sig också till Kemiön Nuormartat.
Petäjäjärvi har ingen officiell matlagningsutbildning. Hon är utbildad barnträdgårdslärare, och då hon flyttade till Kimitoön jobbade hon med telemarketing.
Hennes köksförmågor kommer från uppväxten, då hela familjen deltog vid köksspisen. Längs med åren har hon lärt sig själv genom att prova sig fram i köket.
— Sysslandet i köket har alltid varit en stor del av mitt liv.
Petäjäjärvi började skriva blogg om matlagning, recept och livet i Vestlax. Stor betoning lade hon på enkel och redig husmanskost samt användning av lokala råvaror.
Bara efter något år av bloggande kontaktade inredningstidningen Koti ja Keittiö Petäjäjärvi och undrade om hon hade intresse för att blogga på deras hemsida. Petäjäjärvi tackade ja, och från 2010 framåt samarbetade hon med tidningen i ungefär tre år samtidigt som hon också jobbade med telemarketing.
Satsade på bloggen
I och med att Petäjäjärvi började blogga på allvar registrerade Petäjäjärvi också Saariston Martta-webbsidan.
För att bloggen skulle få mera synlighet började hon både erbjuda cateringtjänster och levererade sina egna produkter, exempelvis granskottssirap och skärgårdslimpa, till lokalaffärernas hyllor.
Men hon insåg att det blev för många järn i elden och att hon måste prioritera om hon vill få saker gjort ordentligt. Hon valde att satsa på att blogga.
Och den prioriteringen bar frukt. Längs med åren har bloggen vuxit och blivit ett heltidsjobb.
På sociala medier och på bloggen delar Petäjäjärvi friskt med sig både recept och bitar från sitt vardagsliv på Kimitoön. Hon samarbetar med flera finska företag och marknadsför deras produkter, och hon bloggar också för Martharörelsen.
Saariston Martta handlar lika mycket om matlagningen som landsbygdslivsstilen. På sociala medier svarar Petäjäjärvi på meddelanden och receptförfrågningar, och längs med åren har hon samlat en följarskara som genuint är intresserade av både hennes matlagning och vardagslivet i Vestlax.
— Om jag till exempel inte sätter bilder på hönsen på ett tag brukar jag få meddelanden från följare som oroar sig över att något har hänt dem!
Titeln Kimitoöns ambassadör fick hon inte bara för att hon råkar vara en bloggare i Vestlax, utan hon ser till att använda sig av lokala gårdars produkter och ge dem synlighet.
— Vi hämtar ägg direkt från Tappo Tipu i Västanfjärd, och nära har vi Vestlax Mellangård och Sjölax gård, och Westankärr. Det är en glädje att kunna besöka direkt och hämta eller beställa råvaror.
Föredrar lugnet på landet
Även om en stor del av Petäjäjärvis vardagsliv är offentligt föredrar hon ändå tystnaden och lugnet på landsbygden.
Varje morgon tar hon ett dopp i havet och dricker kaffe i lugn och ro innan hon sätter igång med dagens sysslor. Utöver maken Marko har hon sällskap av två Newfoundlandhundar, Iita och Meeri, och i hönshuset bor tuppen Filip med sin lilla flock. Hönshuset fick sina första invånare för fem år sedan, medan Petäjäjärvi skaffade sin första Newfoundlandhund år 2009.
— Då vi letade efter en passande hundras ville vi ha en stor hund för ett stort hus. Idag kan jag inte ens föreställa mig att inte ha hundar eller höns i hushållet.
Bok i kikaren
Petäjäjärvi förhåller sig till framtiden med ett öppet sinne och vill gärna göra nya saker. Att fortsätta medverka i tv tackar hon gärna ja till, men hon har också länge drömt om att skriva en Saariston Martta-bok.
Det viktigaste för henne är ändå att hålla vardagen intressant.
— Saariston Martta är ändå en hobby som har utvecklats till ett arbete. För mig är det viktigaste att bevara det meningsfulla i vad jag gör och att jobbet inte börjar ge träsmak.
Saariston Marttas recept på Squashpanna
Ungefär 600g squash
400g malet nötkött
1 stor lök
3 stora vitlöksklyftor
1 burk krossad tomat
svartpeppar
salt
färsk timjam
Bryn maletköttet. Hacka och lägg till både löken och vitlöken. Strö in svartpeppar och salt. Lägg till sist in krossad tomat, hacka in lite squash och färsk timjam. Låt såsen puttra på låg värme.
Använd till exempel en osthyvel för att hyvla squash till tunna skivor som kan rullas ihop.
Om inte din stekpanna håller ugnsvärme så häll såsen i en ugnsform. Sedan är det bara att placera squashen i såsen. Lägg ugnen på 200 grader, lägg formen i ugnen i en halvtimme, dekorera med timjam och hugg in!
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.