Förflytta dig till innehållet

Förberedelser inför framtidens arbetsliv

Ljushårig leende kvinna.

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Efter snart 20 år i arbetslivet och mångsidiga studier, skulle jag våga definierar mig själv som en generalist, det vill säga som en person med kunskap som spänner sig över många olika områden. Det har inte hänt av en slump, utan det har varit målmedvetet arbete med osäkerhet om framtiden som drivkraft.

Jag erkänner, framtidens arbetsliv skrämmer mig. I och med pandemin så visade det sig att även i de branscher som vi tänkt oss vara bergsäkra, permitterades folk i massor medan andra ännu efter ett år håller på att kämpa med nya arbetsmetoder och med ensamheten som smyger fram då jobbets sociala kontakter försvinner.

Det har varit glädjande att se vissa människors flexibilitet då det fasta jobbet försvinner, några av mina bekanta har blivit egenföretagare medan andra totalt sadlat om och bl.a. studerat för att söka sig till vårdbranschen där pressen för att hitta personal just nu och även i framtiden kommer att vara hård.

Visserligen finns även de, som inte lyckats lika bra och det är inte bara en gång jag hört dem fundera om hur de borde ha studerat, lärt sig nya saker eller prövat på olika branscher.

Arbetet är en stark del av min identitet och jag är intresserad av en massa olika branscher, speciellt om jag kan kombinera det med ledarskap. Alltid behöver studierna inte leda till en examen eller vara nyttiga för mitt aktuella arbete, jag lär mig nytt bade utav nyfikenhet men även för att jag vill vara förberedd för den dagen då jag kanske själv blir utan arbete.

Dessutom passar kanske inte min ledarskapsstil i alla situationer eller företag, jag måste pröva mig fram, lära mig mera av både de organisationer jag jobbar i och framförallt om mig själv. Jag måste vara nyfiken inte bara utåt utan också inåt. Enligt visionären, uppfinnaren, framtidsforskaren och författaren Perttu Pölönen, är det bra att vara på drift och modigt prova det man är intresserad av för att sedan kunna vara förberedd om (då!) arbetet plötsligt försvinner.

Trenden visar nämligen, att i framtiden kommer de med bästa förmågan att lära sig nytt, är nyfikna och som vågat pröva på olika saker, ha bättre förutsättningar att klara sig i det konstant ändrande arbetslivet. De som har en mångsidig bakgrund, kommer kommer att värdesättas högt i framtiden.

Därför rekommenderar jag alla att studera både ämnen som utvecklar dig i ditt nuvarande arbete och även ämnen som är helt nya för dig. Istället för att studera på fritiden kanske du kan ta studieledigt och pröva på något nytt? Eller ett vildare kort, ta tjänstledigt och pröva på en annan bransch! Kanske man inte direkt hittar kopplingen med att pröva något alldeles annorlunda, men jag tror att allt påverkar allt sist och slutligen.

Studierna har såklart krävt långa dagar på bibliotek, sena kvällar mitt i småbarnsåren och en del pusslande med barnvakter. Desto mera jag lär mig, desto mera inser jag hur lite jag egentligen vet, ett evighets problem jag får leva med.

Men dessa studier kombinerat med medveten utsättning för ny information har gett mig möjligheterna att pröva olika typer av jobb i allt från hotellbranschen till sjöfart, till rekrytering och nu marknadsföringsbranschen. Att byta bransch är också en resa utanför ens egna bekvämlighetszon, hjärnan svettas av ny terminologi som sedan bildar mönster av helheter som till slut blir till konkreta arbetsuppgifter och resultat.

Jag ser de timmar jag lagt på studier som min personliga försäkring och lägger gladeligen lika många timmar på studier som euron i månadsavgiften jag betalar till den allmänna arbetslöshetskassan.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit