Förflytta dig till innehållet

Föreningslivet i Åboland förevigas genom öppet bildarkiv – hundraårig bild från Korpo bland fynden

ÅUF r.f
en gammal svartvit bild på ett hus och en mängd festklädda människor på gården
Den äldsta bilden ur arkivet är från Korpo Ungdomsförening, föreningshuset Gjallarhorn (1917).

Sedan september har Sofia Nordberg rotat bland gamla fotografier från föreningar runtom i Åboland. Hittills har hon hittat närmare 400 foton.

Från och med den här veckan är arkivet med de digitaliserade bilderna öppet för vem som helst att gå in och ta del av. Vem vet, kanske du rentav hittar någon bekant på bild.

Nordberg är deltidsanställd som ledare för projektet som heter Föreningsliv i Arkiv, och är en del av Åbolands ungdomsförbunds (ÅUF) verksamhet.

För henne är det drömjobbet.

Åbolands ungdomsförbund (ÅUF)

  • ÅUF hör till centralorganisationen Finlands Svenska Ungdomsförbund.
  • Organisationen fungerar som ett tak för andra föreningar i Åboland, som jobbar för och med ungdomar och kultur. Ändamålet är att utveckla barn- och ungdomsverksamheten, och förbättra fritidssysselsättningen.
  • Bland dess 32 medlemsföreningar, med totalt cirka 11 000 personmedlemmar, finns allt från hembygdsföreningarna till amatörteatergrupper.
  • Till den egna grundverksamheten hör projekt, kurser och återkommande evenemang, till exempel:
  • Ordningsvaktskurser och kurser i första hjälpen, projektet Just do it som erbjuder ekonomiskt stöd till unga, och en vårturné till föreningshusen.
  • ÅUF samarbetar också med kommunerna och övriga parter kring till exempel sommarläger.
  • Åbolands Teaterskola och Åbolands Bildkonstskola KonsTila är del av ÅUF.
  • Finansieringen kommer från fondbidrag och stiftelser, samt från statliga och kommunala understöd.

Vem som helst kan hjälpa till  

Främst handlar projektet om att leta fram, samla in och bevara bilder från föreningarna i området. Senare ska Nordberg också ta sig an bland annat protokoll och annat textmaterial.

Arkivet är till för att vanligt folk ska kunna ta del av materialet för egen del. Men som med idén bakom Wikipedia, kan vem som helst också kommentera och bidra med information.

– Det är en fortgående process. Genom öppna fototräffar som vi ordnat digitalt, har jag redan fått hjälp av personer som känner Åboland bättre än jag. Folk kan till exempel lista ut datumet eller känna igen någon på bild.

Tjugosexåriga Nordberg kommer själv från Nyland och studerar litteratur- och informationsvetenskap vid Åbo Akademi. Intresset för arkivarbete och kulturlivet fanns alltså nära till hands.

– Det roligaste är när samma ansikten dyker upp på flera foton och på olika evenemang, då märker man vem som varit aktiv. Jag lär mig mycket om Åboland.

en leende kvinna i runda glasögon står med händerna i fickorna på en vårjackaAlexandra Granberg
Sofia Nordberg har grävt i gamla arkiv och hittills hittat några hundra historiska foton tagna i Åboland. Foto: Alexandra Granberg

Hundraårig Korpohistoria i arkivet

Mängden information om bilderna varierar: En del kan ha namnen på alla medverkande och exakt datum, medan andra helt saknar info.

Det äldsta fotot som Nordberg hittills hittat är över hundra år gammalt. Bilden på föreningshuset Gjallarhorn i Korpo är från år 1917. Mer information än så finns ännu inte. Men utifrån klänningarna och hattarna gissar Nordberg att det handlar om en vår- eller sommarfest.

Nu närmar sig Nordberg slutet av alla de lådor ÅUF har till hands. Till näst ska hon ta itu med det material som föreningarna själva sitter på.

Under tiden lever arkivet, och historieprojektet lär inte ta slut i första hand.

– Det här är bara början, säger Nordberg, och uppmanar alla som vet något om Åbolands föreningsliv att kontakta henne.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit