Förflytta dig till innehållet

Första lillajulmarknaden i Käldinge var välbesökt

Tuuli Meriläinen
en man i skägg står utomhus vid ett städ
Smeden Rolf Eriksson hade glömt förklädet hemma, men kunde ändå jobba på.

Det är inte alla år det finns snö på marken i november i Åbolands skärgård. Men det tunna vita lagret hjälper för att få in lite julstämning under lördagen då julmarknaden i och kring Villa Vintage i Nagu ägde rum.

En jämn ström av besökare strövar runt bland försäljningsborden på gården där det säljs allt från grantomtar till salladssåser och hemlagad ost. Också restaurang Fortuna Fajans håller öppet. I ett rum i den mysiga uthusbyggnaden står Anna-Lena Ahlmén från Anna-Lenas blommor i Korpo och säljer bland annat hyacinter, amaryllisar, julrosor och cyklamen.

– Det är en trevlig och mysig tillställning, säger hon och visar upp en fin krans.

Framför Villa Vintage finns också några försäljningsbord och där står Anne Karlsson i tomtemössa och låter besökarna smaka på marmelad med ingefära och salladssås. Ann-Louise Höglund-Mäenpää säljer hälsofrämjande produkter och också hon bjuder på små smakprov. De håller båda med om att tillställningen är jättetrevlig och det är bra att den hålls i god tid före jul. Största delen av produkterna som säljs här har lång hållbarhet.

tre barn står på rad utomhusTuuli Meriläinen
Tristan Söderlund (t.v.), Rasmus Granqvist och Diana Kahdem trivdes på marknaden, men frös lite. Granqvist köpte en liten prydnadsspik av smeden Rolf Eriksson.

Det är otroligt råkallt i luften den här lördagen, och därför är det lämpligt att man kan värma sig framför smeden Rolf Erikssons härd vid Västergårds hantverks bord. Diana Kahdem, Tristan Söderlund och Rasmus Granqvist medger att de fryser lite, men tycker att marknaden är jättebra. Granqvist köper en liten smidd spik som han ska ha som prydnad.

– Jag har också köpt en korköppnarkniv som jag önskat länge, säger han.

Erica Helin som tagit initiativet till marknaden, och som driver Villa Vintage med tillhörande B&B, berättar att antalet besökare under dagen var närmare 400.

– Vi hade 13 försäljare på plats, och de var alla lokala. Många av dem är sådana som inte kommer att vara med på Julspektaklet på Kyrkbacken senare i december. Det finns nog underlag för två julmarknader i Nagu, säger hon.

en kvinna står vid en gammal barnsängTuuli Meriläinen
Erica Helin som var initiativtagare till julmarknaden beskriver tillställningen som mycket lyckad.

– Den rökta fisken var populärast och den sålde slut på en timme, också grannbyns nötkött sålde som smör i solsken. Ett positivt problem var att många sålde slut på sina produkter redan innan klockan slog tre, och sena besökare konstaterade att de kommer tidigare nästa år. Så sammanfattat blev det otroligt lyckat, och vi fick redan lite idéer om hur vi kan göra saker bättre nästa år, säger Helin.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit