Förflytta dig till innehållet

Forststyrelsen gör naturinsatser på Biskopsö

Forststyrelsen har under hösten påbörjat arbetet med att restaurera vårdbiotoper på Biskopsö i Kimitoöns skärgård.

Enligt ett pressmeddelande från Forststyrelsen finns ett naturskyddsområde på Biskopsö vars naturvärden gått förlorade på grund av att området vuxit igen.

Från och med sommaren 2024 strävar Forststyrelsen efter att ordna betesgång för nötkreatur i området. På så sätt minskar snabbväxande gräs, och i stället får krävande och lågvuxna växter möjlighet att blomstra.

– Målet är att Biskopsö om några år ska ha en välskött och mångsidig vårdbiotop. Hotade växter och insekter blomstrar, korna betar på sommaren och landskapet är vackert på det sätt som är typiskt för vårdbiotoper. Utöver öppna och halvöppna livsmiljöer finns det i området också skog som inte röjts, där skogarnas naturvärden småningom förbättras när mängden död ved ökar av sig själv, säger naturskyddsexpert Joose Saijets vid Forststyrelsen i pressmeddelandet.

man kartkägger natur i en rutaForststyrelsen/Katri Lehtola
Naturskyddsexperten Joose Saijets kartlägger en vårdbiotop.

Skötsel av vårdbiotoper viktigt för att mota naturförlusten

Enligt Forststyrelsen är skötseln av vårdbiotoperna ett av de viktigaste sätten att bekämpa naturförlusten. Vårdbiotoperna är livsmiljöer som har den största mångfalden och de flesta arterna, men som samtidigt är mest hotade.

Vårdbiotoper som ängar, skogsbeten och hagmarker hör till de mest mångsidiga livsmiljöerna i Finlands natur. Där lever upp till en fjärdedel av de hotade arterna.

Det effektivaste sättet att trygga vårdbiotopernas naturvärden är att ha djur på bete. Dock inleds arbetet på Biskopsö med att maskinellt ta bort buskar och träd från ängarna.

På gamla hagmarker, det vill säga trädfattiga betesmarker, minskas det unga trädbestånd som har vuxit upp i området under de senaste sextio åren.

Forststyrelsens Naturtjänster ansvarar för skötseln av Biskopsö naturskyddsområde. Finansieringen kommer från livsmiljöprogrammet Helmi, som finansieras av miljöministeriet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit