Förflytta dig till innehållet

Ge det sociala umgänget utrymme att frodas – ni skaffar er vänner för livet

man i keps o mörka solglasögon

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Denna gång skriver jag min kolumn hemkommen från den årliga träffen med mina alumnivänner från Handelshögskolan vid Åbo Akademi. Jag känner mig en smula nostalgisk så därav det personliga greppet i texten.

När jag skriver dagens kolumn tänker jag speciellt på de unga personer som nyligen påbörjat sina studier vid Novia, Åbo Akademi eller någon annan av våra högskolor.

Hoppeligen kommer närstudier att vara möjliga under detta läsår igen: det gäller att ta sig tid för att bygga nätverk. I bästa fall ger studietiden inte bara nyttiga kontakter för framtiden utan vänner för livet.

Vi startade två traditioner i slutskedet av studierna vid Åbo Akademi, där jag själv studerade vid Handelshögskolan under åren 1984–1988. De ursprungligen 12 grabbarna vid Hanken bildade sin egen alumnförening under namnet MENSS-orden. Grabbarna, kanske numera gubbarna, kom från hela Svenskfinland d.v.s. huvudstadsregionen, Åboland, Åland och Österbotten.

Vi skrev våra egna stadgar och strukturerade upp årsmötena med roterande värdskap på fritt valbar ort. I programmet ingår alltid en seriös del med företagsbesök och ett inslag av den lokala kulturen eller en naturupplevelse.

Däremellan har vi tagit oss tid för att berätta historier från studietiden och livsstigen; det är ett väldigt lojalt sällskap där även privata ärenden diskuteras öppet. Själva årsmötet har alltid varit mer formellt med frackmiddag och eftersom det har handlar om enbart herrar bär vi alltid svart väst.

Under årens lopp har vi alltsedan 1988 besökt flera olika länder där våra medlemmar bott och arbetat, samt många fina ställen i Finland.

Årets möte gick av stapeln i Österbotten med Solf gästgivargård som bas. Vår ordförande för året, Tom Westermark hade sytt ihop ett gediget program med bland annat företagsbesök på kosmetikföretaget Dermosil i Korsnäs: ett intressant företag med cirka 400 produkter, egen produktutveckling och endast onlineförsäljning i den egna webbshoppen. Ett mycket lärorikt besök och roligt att se hur ett lokalt företag har vuxit sig framgångsrikt under 25 år av verksamhet.

Fredagsaftonen rundades av med besök till Kyrö Distillery Company, med gintasting och en fin middag i deras trivsamma lokaliteter. Lördagen tillbringades i den karga och steniga skärgården med utfärd till Strömmingsbådan, där vi besökte fyren och fick höra intressanta historier från svunna tider på äkta lokal dialekt.

Årsmiddagen var återigen en höjdpunkt, där vi uppvaktade de som nyligen blivit morföräldrar eller fyllt jämna år. Framför allt firade vi MENSS-ordens 33:e årsfest. Det är rätt unikt att ett så fint sällskap hållit ihop så länge och att vi faktiskt träffats varje år efter att vi slutfört studierna. Vi är givetvis stolta över denna tradition och tackar Åbo Akademi att vi fick möjlighet att bekanta oss med varandra under studietiden.

En annan tradition som vi startade 1989 var en kräftskiva på Åvensor i Åbolands skärgård, en tradition som levde vidare i 30 år. I början var vi ett större sällskap bestående av studiekamrater från olika fakulteter vid Åbo Akademi som sammanstrålade för att fira augustinatten med kräftor och sång.

Sedan fick de flesta av oss barn som fick vara med på kräftskivan tills de blev fullvuxna och började skapa sina egna traditioner. Under de sista åren var det bara vi ”gamyler” som träffades igen.

Efter den 30:e kräftskivan har vi fortsatt umgänge i mindre sällskap. Alltjämt fortgår vänskapen med dessa kära vänner från studietiden. Det kan inte bli mer värdefullt än så: vi har haft så mycket glädje av umgänget och även ett stöd av varandra då livet haft sina törnar.

Mitt budskap till alla unga människor som påbörjat sina studier är att ge det sociala umgänget utrymme att frodas. Ni skaffar er vänner för livet. Vi äldre kan gärna gå tillbaka och minnas den ljuva tiden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit