Förflytta dig till innehållet

"Ge Sunnanbergs skola arbetsro"

ÅU-foto
gammalt rött skolhus

HFD:s beslut att upphäva delgeneralplanen för Ålön borde få konsekvenser för Sunnanbergs skola, anser Saml i Pargas. Gruppens motion diskuteras i stadsstyrelsen på måndag. ÅU-foto


Redan på våren när Ålö delgeneralplan föll i Högsta förvaltningsdomstolen ansåg Samlingspartiet i Pargas att beslutet om att bevara byskolan på Ålön, det vill säga Sunnanbergs skola, borde rivas upp.
Delgeneralplanen skulle nämligen ha möjliggjort en inflyttning av större mått och en framtida inflyttning har använts som en motivering till att bevara skolan, som är en trelärarskola med i nuläget 33 elever.
Saml:s motion behandlas i stadsstyrelsen på måndag (16.10).
Om stadsstyrelsen instämmer i föredragningen (skriven av utbildningschef Ulrika Lundberg) får Saml och motionen ett entydigt svar där huvudbudskapet kunde förenklas så här: ”Glöm det, ge Sunnanbergs skola arbetsro”.
Motiveringen till ett sådant svar bygger på att man anser att skolans personal, elever och föräldrar måste kunna lita på att fattade beslut håller, eftersom fullmäktige så sent som i maj 2015 (efter en lång debatt) gick in för att skolan på Ålön ska bevaras, utvecklas och ett nybygge ska planeras.
Det var då Pargas hade haft en ingående skoldebatt och bland annat fattat beslut om att sammanslå Våno och Skräbböle skolor.
Planeringen av den nya skolbyggnaden har kommit i gång och det i positiv anda, heter det i föredragningen. En av grundtankarna är
att huset planeras så att det kan användas flexibelt, till och med så att det kan användas för ett annat ändamål någon gång i framtiden.
Att i det här skedet riva upp fullmäktigebeslutet från 2015 och dra in Sunnanberg skola skulle skapa en stor oro, samtidigt som man inte med säkerhet kan garantera att en omplacering av eleverna inte förorsakar tilläggskostnader för Malms och Skräbböle skolors del, står det vidare i beredningen som stadsstyrelsen diskuterar på måndag.
Elevantalet har under läsåret 2016-2017 varit 33 elever i Sunnanbergs skola, 102 i Skräbböle skola och 331 i Malms skola. Enligt en uppdaterad prognos kommer elevantalet i Sunnanbergs skola att igen stiga till drygt 40 för att under de sju följande åren variera mellan 35 och 41. Antalet elever som inleder skolgången i åk 1 varierar mellan 3 och 11.
Skräbböle skolas har enligt prognosen ungefär samma mängd elever som nu, kring 100, medan Malms skola elevantal ligger omkring 340 elever eller något mindre.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit