Förflytta dig till innehållet

Goda tider för taxiföretagare i Åboland – "Det märks att ekonomin är på väg uppåt"

Ekonomin i Finland håller på att lyfta efter en lång svacka. Nyligen meddelade Statistikcentralen att BNP i september var 3,7 procent högre än i september i fjol.
ÅU skrev i lördags om att den förbättrade ekonomin haft positiva effekter för restaurangerna. Den erfarenheten delas också av de taxiföretagarna som ÅU har pratat med. Konsumtionen verkar med andra ord vara påväg uppåt.
– Jag tycker nog helt klart att vi har mer kunder än vanligt, även om jag inte har några exakta siffror, säger Bengt Östman som driver ett taxiföretag i Pargas.
Östmans taxi har både mindre taxibilar och en taxibuss, som alla är i användning i lillajulstider. Han berättar att jultiden också annars är hektisk, men att antalet grupper som ska på firmafester har ökat.
– De ska vidare till skärgården, till färjor, till restauranger. Just nu är det faktiskt så att vi har svårt att hinna med alla körningar. Men så är det i den här branschen, vissa perioder som kring julen är det rusning och vissa perioder är det ganska dött i jämförelse.
Också på Kimitoön verkar det som att taxibolagen har läget väl förspänt. Ari Hellsberg kör taxi i Kimito. Han berättar att antalet som åker taxi har ökat i år.
– Det är en märkbar men inte jättestor ökning i grupper som ska på olika tillställningar. Men jag har ändå inte varit tvungen att tacka nej till nån körning för att jag har för många. Det finns nog tillräckligt stor taxikapacitet på Kimitoön.
 

Taxibilar i Åbo. Foto: Fredrik Häggman.


Fredrik Häggman 
fredrik.haggman@aumedia.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit