Förflytta dig till innehållet

Gourmetmat från London till Kasnäs


Efter sex månader i London på toppskolan Leiths School of Food and Wine kom Ellen Järvinen hem till Kasnäs för sommaren.
– Utbildningen i London var intressant men samtidigt både fysiskt och psykiskt tung. Jag är ändå jättenöjd med mitt beslut att åka dit, säger Järvinen.
Hon har alltid varit intresserad av matlagning och driver nu för fjärde sommaren caféet Källarvinden i Kasnäs.
– Jag tänkte ändå att det kunde vara bra att ha en utbildning inom branschen, så jag googlade runt lite och kollade på olika skolor. Att gå en tre års utbildning i Finland kändes onödigt långt då jag redan har en hel del erfarenhet. Slutligen fastnade jag för London och Leiths. Jag ringde upp skolan och blev sedan intervjuad två gånger innan jag blev antagen.
Tidigare har Järvinen studerat både fysik och sociologi vid Åbo Akademi och vid sidan av studierna jobbat på Fabbes café.
– Jag bodde i Åbo i fyra år men fastnade aldrig riktigt för mina studier. På fritiden var jag aktiv inom studentföreningar och var med och ordnade olika evenemang. Jag tyckte det var roligt att fixa mat till olika tillställningar och se till att alla trivdes, och märkte att det här intresserade mig mer än mina studier.
Därför bestämde Järvinen sig för att söka till kockskola.
– Det var ett snabbt beslut, inget jag gått runt och funderat på länge.
Järvinen berättar att hela restaurangbranschen intresserar henne, inte endast matlagning.
– Jag är också jätteintresserad av att blanda drinkar och para ihop dem med rätt maträtt, samt att betjäna kunder och garantera dem en bra upplevelse.
I Leiths kursutbud ingår både kvälls- och veckokurser, samt längre utbildningsprogram. Det längsta programmet är nio månader och det var det programmet Järvinen gick.
– Eftersom jag ändå redan hade erfarenhet av branschen behövde jag inte göra hela programmet. Jag skippade grundperioden och åkte till London först efter julen. Vi var 12 av allt som allt kring 90 kursdeltagare som började senare på programmet.
En typisk dag på Leiths började med fyra timmar i köket.
– Vi fick en lista av lärarna där det stod vilken maträtt vi skulle laga. Därefter skulle vi planera hur vi tillreder rätten och göra upp en tidsplan. Lärarna gick runt och gav tips, och då vi var klara utvärderade de rätterna och gav poäng. På eftermiddagen fick vi följa med en matlagningsdemonstration där professionella kockar tillredde mat.
Nu och då gjorde klassen också olika besök till bland annat vingårdar och fiskmarknader, och till utbildningen hörde också att man gjorde arbetspraktik i restauranger. En dag i veckan var det vinutbildning på schemat.
– I utbildningen ingick mer vinskolning än jag hade förväntat mig och vi lärde oss en hel del om vinodling och olika druvor och tekniker.
Järvinen berättar att lärarna på Leiths var bra på att uppfatta på vilken nivå olika studenter var och gå efter det.
– Lärarna pressade oss enligt vår förmåga och de som var på en högre nivå pressades lite mer. På så sätt tävlade man inte mot sina kurskamrater utan mot sig själv. Programmet var ändå väldigt intensivt och de flesta var mycket ambitiösa. Drama och tårar var vanligt på kursen och för att få avgångsbetyg krävdes verkligen att man jobbade hårt. I utbildningen ingick också en hel del teori, och utöver det praktiska jobbet måste man även läsa kursböckerna för att hänga med.
På Järvinens café i Kasnäs finns både salt och sött och menyn skiljer sig från traditionella caféer. I sommar finns nyheter som till exempel fyllda, friterade squashblommor och kombuchadryck.
– I år kommer vi att satsa ännu mer på mat än tidigare somrar. Jag tycker också om att experimentera och prova nya saker och vi har också en hel del nya små projekt på gång.

Nytt i Källarvinden för sommaren är kombuchadryck. Drycken tillreds genom att lägga kombucha (en jäst- och bakteriekultur) i te och socker och låta det jäsa. Slutresultatet blir en hälsosam och god dryck som använts i Asien i tusentals år. Foto: Klara Fält


Då sommarsäsongen är slut och Källarvinden stänger, planerar Järvinen att åka tillbaka till London.
– Jag tänker söka jobb inom restaurangbranschen och få mer erfarenhet. Får se hur länge jag stannar, jag brukar inte planera så långt framåt.
I London finns en hel del möjligheter inom branschen och ett avgångsbetyg från Leiths uppskattas. I framtiden hoppas Järvinen kunna öppna en egen restaurang.

Ellen Järvinen berättar att hon alltid varit petnoga med matlagning och mån om att allt ska bli bra. På bilden tillreder hon friterade squashblommor fyllda med chevre- och mascarponeost med honung. Foto: Klara Fält

  • Ellen Järvinen
    Född: 1994.
    Kommer från: Kasnäs.
    Specialitet i köket: Kronärtskockssallad med persilja, rostade mandlar och parmesanost.
    Favoritrestaurang i Finland: Kuori i Åbo.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit