Förflytta dig till innehållet

Grannkommunernas arbetsplatser allt viktigare för Kimitoön

Kimitobon Mika Mollgren jobbar vid Huuhka i Sagu, efter att förgäves ha sökt jobb på Kimitoön.


Sedan drygt ett år kör Mika Mollgren från Kimito till Sagu på jobb. Han är en av drygt 650 öbor som arbetspendlar ut från ön.
– Läget på ön är sådant att många måste grunda egna firmor för att få jobb. Men det är stort ansvar att direkt efter utbildningen bli företagare. Så jag jobbar hellre i Sagu.
– Visserligen är jag utbildad maskinmontör så det jobbet jag fick, att sköta bockning av olika sorters plåt, var inte riktigt vad jag letade efter. Men på en månad började det flyta så det är helt ok, säger han.
Lite längre arbetsväg har Carl-Magnus Karlsson som sedan januari kör Kimito-Pargas.
– Gärna skulle jag samåka med någon. Men jag är glad över jobbet jag fick på Paroc bara åtta dagar efter att jag blivit arbetslös då tråddrageriet lade ner i Dalsbruk. Jag råkade bli intervjuad i ÅU, en bekant såg det, och så fick jag komma på arbetsintervju i Pargas, berättar han.
Också i öns grannkommun Salo jobbar många öbor, men än fler skulle det få vara. Ari Leino, produktionschef vid Wipro i Bjärnå, tycker vägen dit är så kort att någon borde vara intresserad.
– Vid jobbmässan som Kimitoöns kommun  ordnade i februari diskuterade vi med ett tiotal, och så många nya skulle vi behöva. Tyvärr fick vi ingen arbetsansökan, säger han.
Kräver ni någon viss utbildning?
– Nej, vi lär ut det som behövs. Det är treskiftesarbete med tillverkning av hydraulik. Det enda som behövs är lust att jobba. Och vi behöver folk snabbt, säger han.
Också Huuhka i Sagu har fått påfyllning av orderboken. Tekniska managern Leo Valto – för övrigt bosatt i Dragsfjärd – tror att en inköpare till behövs, och kanske flera metallarbetare.
Vid Kimitoöns kommun hoppas utvecklingschef Gilla Granberg att den positiva utvecklingen i Egentliga Finland inte ska gå ön helt förbi.
– Vi gör vad vi kan. Vi har massor på gång och har nyligen tillsammans med Sagu kommun och våra företagarföreningar lämnat in ansökan om pengar för ett projekt som skulle handla om att på bred front stöda arbetssökande. Men vi vet inte om vi får de här pengarna. Läget är allt annat än lätt. I januari var 286 på Kimitoön utan jobb eller 9,8 procent av invånarna, säger hon.
– Med andra ord betydligt mer än i november då vi var nere i 7,2 procent, lägsta noteringen sedan FN-steels krasch 2012. Vi hann glädja oss bara någon timme åt att allt verkar gå rätt väg – sedan kom beskedet att Abloy lägger ner låsfabriken i Björkboda, säger hon.
Arbetslösheten på Kimitoön tar ett brant skutt uppåt då låsfabriken stänger – i fall inga nya företagare etablerar sig där (ÅU 7.3) och börjar anställa folk.
Låsfabriken har cirka 50 på jobb just nu.

Ari Leino från Wipro deltog i Kimitoöns jobbmässa i februari.


Fick nytt jobb på åtta dagar. Carl-Magnus Karlsson är nöjd.

Dela artikeln

En kommentar: “Grannkommunernas arbetsplatser allt viktigare för Kimitoön

  1. Öbo skrev

    Hmm konstigt då jag vet fall som skickat in arbetsansökan till wipro efter mässan.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit