Gråtrut i Toppå dog av fågelinfluensa – nu flyttas Kuppisdammens fåglar bort
Den 11 september hittades en död fågel vid Toppå avfallscentral i Åbo. Det var anställda vid avfallscentralen som gjorde fyndet och anmälde saken till stadens djurskydd.
I måndags bekräftade Livsmedelsverket efter sin undersökning att fågeln, en gråtrut, dog av högpatogent fågelinfluensavirus A (H5N1). Hittills har inga andra fall påträffats i Åbo.
Enligt order från tillsynsveterinären flyttas nu fåglarna som finns i fågeldammen i Kuppis, som en säkerhetsåtgärd. Hela Egentliga Finland klassas just nu som ett högriskområde för fågelinfluensa.
– Hos döda fåglar finns det risk för influensa och salmonella och man ska inte röra dem med bara händer. Om kontakt ändå uppstår ska man tvätta händerna omsorgsfullt med vatten och tvål, påminner Åbo stads tillsynsveterinär Tiina Korte-Mattila.
Korte-Mattila säger att ordern om att tömma Kuppisdammen på dess invånare gavs för säkerhets skull, trots att dammen är inhägnad och övertäckt med ett nät.
– Vilda fåglar flyger, och viruset är bevisligen smittsamt fåglar emellan. Jag ansåg att det är bäst att fåglarnas ägare tar dem till hemgården.
Det kan ändå dröja några dagar innan alla fåglar fått åka hem från Kuppisdammen, eftersom flyttningen är påfrestande för djuren.
– Viruset smittar inte alls på samma sätt till människor, så risken för att en människa skulle få viruset är mycket liten. Nu vidtar vi åtgärder för att undvika en epidemi bland fåglar, säger Korte-Mattila.
Flera fåglar sannolikt smittade
Enligt Åbo stads ledande hälsoinspektör Päivi Nurmi hade arbetarna vid avfallscentralen i Toppå lagt märke till ett flertal fåglar som betedde sig underligt.
– Tillsynsveterinären hämtade gråtruten, som senare bekräftades vara smittad av fågelinfluensa. På en avfallscentral finns det mycket fåglar, och personer som för avfall dit ska förstås vara uppmärksamma, säger Nurmi.
Tiina Korte-Mattila bekräftar de anställdas iakttagelser.
– Den här ena gråtruten hade avlidit framför de anställda. En annan fågel hade på ett avvikande sätt spatserat i närheten av avfallscentralens kunder, och den hade arbetarna avlivat. Slutligen var det endast den förstnämnda gråtruten som fördes till undersökning, men sannolikt finns smittan bland fler fåglar, säger hon.
Lång väntetid
Influensamisstanken fanns alltså redan den 11 september, men fågeln konstaterades vara smittad först två veckor senare.
Orsaken är att leveransen till Livsmedelsverket tar lång tid.
Tiina Korte-Mattila förklarar att varken Posten eller Matkahuolto transporterar döda djur, och i det här fallet dröjde det lång tid innan fågeln nådde fram till Helsingfors där den skulle undersökas.
Gör så här vid influensamisstankar
Om man upptäcker massdöd bland fåglar är det skäl att kontakta tillsynsveterinären.
Som massdöd kan räknas till exempel fler än en svan, fler än fem sjöfåglar eller över tio andra slags fåglar som hittas avlidna på samma område. Även enstaka rovfåglar kan anmälas, säger Korte-Mattila.
Döda fåglar som redan börjat förmultna skickas inte för undersökning. Vid dylika fall kan kadavret sorteras som brännbart avfall, gärna i dubbla plastpåsar.
Död svartmes kan bero på något annat
Just nu förekommer exceptionellt mycket kringstrykande svartmes, vilket kan leda till att många fåglar också krockar med fönster. Svartmesen flyttar alltså omkring, men flyger inte söderut, utan rör sig bland annat till Sverige och Danmark.
Tiina Korte-Mattila förklarar att fåglarna misstar sig och flyger in i fönster till exempel på grund av reflektioner i fönsterglaset. Fönsterkrockar kan undvikas genom att hänga upp något föremål ovanför fönstren som fångar fågelns uppmärksamhet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.