Förflytta dig till innehållet

Grattis ÅA — men fortsätt fajten!

När ämnesföreningen Stadga vid ÅA i fjol gjorde en medlemsenkät om intresset för juris magister-studier var svaret entydigt.
100 procent av dem som svarade ville studera vidare till juris magister vid akademin. Anmärkningsvärt är det eftersom svarsprocenten också låg nära 100, av alla cirka 60 inskrivna rättsnotariestuderande.
Det visar vad rättsnotarierna egentligen siktar på. Men via juridiska studier vid ÅA blir ingen tillsvidare jurist, man kommer så att säga halvvägs.
Regeringen var inte villig ge Åbo Akademi rätten att utbilda jurister, utan gav i stället Helsingfors Universitet ytterligare fem studieplatser för svenskspråkiga juris studerande.
Det kan trösta någon, men inte de aktiva rättsnotariestuderandena i Åbo.
Deras argument har nämligen byggt på att de vill studera på svenska och de vill studera i Åbo.
HU är tvåspråkigt och har landets enda juristutbildning på svenska, i Åbo kan man studera på finska vid Turun Yliopisto.
Den finlandssvensk som vill bli jurist bör alltså välja om studieorten eller språket ska styra.
För många rättsnotarier i Åbo är det ett val som talar för TY, att byta studieort mitt i utbildningen tilltalar färre.
Att bli antagen till TY är också en match, även om alla svenskspråkiga som läser juridik i Finland förstås bör hantera landets majoritetsspråk.
Ska HU:s och ÅA:s juridiksamarbete intensifieras – som det nu heter – är ett minimum alltså att det borde finnas en  bättre gräddfilsklausul för inträde för fortsättningsstudier för ÅA-rättsnotarierna.
Trots ÅA-besvikelsen finns en ur finlandssvensk synvinkel bekant delförklaring till statsrådets beslut: HU tar också in ett 30-tal juris magisterstuderande till sin tvåspråkiga enhet i Vasa.I det finlandssvenska utbildningspolitiska triangeldramat är det här bekant, och torde snarare stavas regionpolitisk revirstrid än förklaras med en mättad juristmarknad.
Alla triangelhörn vill ha vassa spetsar, men alla kan inte vara vassa på allt.
Ungefär så har ministeriet nu resonerat – men då ÅA är vasst inom juridiken!
Här finns både anor och nutida forskning som håller vilken som helst granskning.
Sådant borde ministeriet övertygas av, inte av hur andra universitet eller inrättningar dömer ut ÅA:s möjligheter.
Därför får man hoppas att ÅA fortsätter fajten.
Statsrådet gav ÅA anledning att jubla också.
ÅA är att gratulera för den kommande provisorsutbildningen.
Men tänk ens tanken att det hade blivit ett nej där också – det hade varit bäddat för skandal.
Åbo Akademi är det enda universitetet i Finland som utbildar farmaceuter på svenska. Ända sedan 1958 har ÅA axlat det nationella ansvaret och gjort det framgångsrikt.
Ändå har provisorsutbildningen hittills funnits endast i Helsingfors (HU) och i Kuopio.
Var det någon som sa att regionalpolitik inte inverkar?
Att kunna studera farmaci till magister på minoritetsspråket måste vara möjligt. Provisorsutbildningen möjliggör dessutom på sikt studier för licenciat- och doktorsexamen i farmaci i Åbo, vilket också välkomnas.
Vi vågar gissa att ÅA:s svenskspråkiga och internationella studiemiljö i BioCity i framtiden bäddar för möjligheter att konkurrera internationellt om ambitiösa farmaciforskare, inte minst då samarbete förutom med läkemedelsindsutrin bland annat med Uppsala universitet ingår i planerna.
Åbo Akademis rektor Moira von Wright konstaterar (ÅU 24.7.) att beslutet är ett viktigt framsteg för akademin och för svenskans ställning inom utbildningsväsendet i Finland.
Så är det. Men en annan faktor som talar för ÅA:s rätt att utbilda provisorer är faktiskt tvåspråkig, Turun Yliopisto har nämligen inte någon farmaciutbildning överhuvudtaget.
Det betyder att ÅA här har en studieinriktning som också lockar många finskspråkiga i regionen och via det har ett tvåspråkigt farmaceututbud vuxit fram, som mången apotekskund sannolikt har noterat.
Svensktalande experter i apotek och läkemedelsindustrin behövs.
Vårt offentliga rättsväsende ropar också efter mera tvåspråkigt kunnande. Ministeriets svar på det ropet blev nu en halvmesyr. Men om två år igen, ÅA.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit