Förflytta dig till innehållet

Guldmedalj och bäst i landet – Nagugin fick pris igen

Peter Alexis
Snart dags för sprittillverkning. Jonathan Smeds ska tillverka gin och whisky i de gamla Flipperhallarna i Vikom under namnet Nagu destillery.
Jonathan Smeds, här tillsammans med en kopparpanna, säger att ytterligare en gin är på väg till sommaren.

Att marknadsföra en alkoholprodukt är inte särskilt lätt för det destilleri som råkar befinna sig i Finland, som har starkt reglerad lagstiftning kring det här.

Ett sätt som hjälper är om produkten man tillverkar är tillräckligt bra för att få erkännande av experter.

Det här upptäckte bland annat Kyrö Destillery när deras Napue gin år 2015 valdes till världens bästa gin för drinken gin och tonic i International Wine and Spirit Competition.

Nagu Destillery har tidigare också kammat hem en utmärkelse, en silvermedalj i IWSC, för sin small batch dry gin, och nu har destilleriet plockat hem ytterligare två utmärkelser, i tävlingen World Gin Awards.

Den finaste utmärkelsen får Nagu Destillery för sin nyaste produkt, en eklagrad gin, där man kammar hem en guldmedalj och samtidigt utnämns till landsbäst.

För sin dry gin fick destilleriet ytterligare en silvermedalj.

Jonathan Smeds, vd på destilleriet, säger att utmärkelserna är både ett erkännande, men också en möjlighet att synas.

– I och med att vi inte får göra reklam för våra drycker enligt lagen, så är det här i princip det enda sättet vi kan sprida ordet om att här finns en lokal produkt av bra kvalitet, säger han.

– Men förstås är det också fint att få internationell bekräftelse på att vi gör något rätt.

Whisky blev till lagrad gin

Att det blev just en eklagrad gin beror på att destilleriet egentligen hade tänkt satsa på whisky, och whisky kräver i princip alltid eklagring.

– Planerna blev lite lagda på is i och med corona, så vi testade systemet med ginen istället för att se hur det funkar, säger Smeds.

Eklagrad gin hör ännu inte till vanligheterna i dryckesvärlden, men det är en variant av drycken som är på kommande.

– Det ger lite intressanta vanilj- och toffetoner till helheten.

Utöver de två ginvarianterna har destilleriet också en akvavit, men till sommaren planeras ytterligare en gin.

– Det är tänkt att bli en somrigare version med mer blommiga toner. Vi försöker hitta smakinspirationer i skärgården och till vår dry gin så plockar vi varje år hundratals kilo granskott, säger Smeds.

Nu pågår arbetet med att få ut produkterna till krogar. På Alko finns de redan.

– Man får förstås köpa ginen i både Pargas och Nagu, men de finns också i en del andra Alkobutiker i regionen. I övrigt försöker vi ha samarbete med barer för att få ut vår gin till kunderna och i Åbo finns den på några utvalda krogar.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Guldmedalj och bäst i landet – Nagugin fick pris igen

  1. Jan-Erik Karlsson skrev

    Grattis
    Det är väldigt fint med företagsamma företagare,väntar på whiskyn!hur god kommer inte den att bli nu då ni tränat på Gin?
    mvh Jan-erik Karlsson Nagu

  2. Göran Ek skrev

    Grattis!
    Synd att det skall vara så strängt med marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Inte heller rättvist att bryggerier, destillerier och vingårdar inte får sälja starkare produkter direkt till kunden samt näthandel av alkohol är förbjudet enligt något som är en feltolkning pga. det ”hotar” Alkos monopol.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit