Förflytta dig till innehållet

Gunvor Kronman ny ordförande för Konstsamfundet

Gunvor Kronman. Foto: Robert Lindström/Konstsamfundet


Gunvor Kronman har valts till styrelseordförande för föreningen Konstsamfundet. Hon utsågs till ny ordförande av styrelsen i tisdags. Kronman har varit medlem i föreningens styrelse tio år.
I samband med föreningens medlemsmöte lämnade minister Christoffer Taxell uppdraget som Konstsamfundets ordförande i enlighet med de principer för avgångsålder som gäller i föreningen. Han har varit ordförande i 14 år.
Fil. mag. Kronman har i över 20 års tid innehaft ledande positioner inom såväl den privata, offentliga som ideella sektorn och aktivt främjat nordisk kulturverksamhet. Hon är sedan 2003 vd för kulturcentret Hanaholmen. Kronman är även ordförande i Kalevala Koru samt vice ordförande i Crisis Management Initiative (CMI) och Plan International.
– Det är en ära att få vara med i verksamheten i en allt aktivare roll. Jag ser som min främsta uppgift att i samverkan med den övriga styrelsen och i en aktiv dialog med våra intressenter säkerställa att Konstsamfundet utvecklas med tiden och har de bästa tänkbara förutsättningarna för att arbeta för det svenska i Finland även i framtiden, säger Gunvor Kronman.
Till ny styrelseledamot har även valts ekonomie kandidat, EMBA, Carl Pettersson, som sedan 2017 arbetar som vd vid Veritas pensionsförsäkring.
Föreningen Konstsamfundets verksamhet baserar sig på föreningens stadgar och har som ändamål att förvalta Amos Andersons arv och önskan samt att värna om det svenska i Finland. Föreningens huvudsakliga uppgift är att stöda och främja finlandssvensk kultur (bildkonst, film, musik, litteratur, teater och publicistik) och yrkesutbildning, upprätthållande av Amos Andersons konstmuseum i Helsingfors och Söderlångvik gård i Dragsfjärd samt spridning av information på svenska.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit