Förflytta dig till innehållet

Nästan hälften dumpar sitt toalettavfall i havet – EU finansierar septiklösningar i Skärgårdshavet

Septiktank vid Pargas gästhamn. ÅU-foto


EU är med och finansierar utveckling av septiktjänster i Skärgårdshavet och mellersta Östersjön. Det görs genom projektet Batseco-boat där också Håll skärgården ren rf deltar. Projektet har en totalbudget på 1,5 miljoner euro och finansieras genom EU:s regionala utvecklingsfond.
– Trots att utsläpp av toalettavfall i vattnet förbjöds i Finland redan 2005, visar en undersökning som utfördes av Åbo universitet och Håll skärgården ren gjorde 2016 att nästan 50 procent av båtfararna sporadiskt tömde sitt toalettavfall rätt ut i havet. Den vanligaste orsaken som uppgavs var att det inte fanns tillräckligt med tömningsplatser eller att anläggningarna var besvärliga att använda. Det är bland annat dessa utmaningar som det nya projektet vill ta sig an, berättar Håll skärgården ren rf:s projektchef Anna von Zweygbergk.
Projektet Batseco-boat ska förbättra mottagning av toalettavfall längs de mest populära båtrutterna från Estlands kust till Finlands, Sveriges och Ålands skärgård. Målet är att hitta användarvänliga och kostnadseffektiva lösningar för att samla in toalettavfallet. Sugtömningstjänsterna för fritidsbåtar utvecklas inom hela Östersjöområdet genom en kartläggning av nuläget, investeringar i nya lösningar och reparationer av befintliga anläggningar.
Tio nya sugtömningsanläggningar tillkommer i området, varav två placeras i Skärgårdshavet. Exakt var de placeras framkommer efter kartläggningen.
Bättre avfallstjänster förebygger övergödning och förbättrar servicenivån i skärgården. Därigenom har de också inverkan på skärgårdsturismen, skriver Håll skärgården ren i ett pressmeddelande.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit