Förflytta dig till innehållet

Han gör ljudbad på uråldrigt sätt

Två ljudbad eller konserter med Gong blir aldrig lika, säger Antti Tolvi, här hemma i trädgården i Kila.


Som när universum föddes och sedan expanderade.
Så beskriver Antti Tolvi och många andra Gong-musiken.
Man slår på en stor bronsgong, en metallskiva upphängd i en ställning. Beroende på var man slår, eller hur, uppstår olika ljud.
– Men det är mera så att man följder instrumentet och ljudet i stället för att styra det, säger han.

Ryms precis i bilen

Antti Tolvi köpte för ett par veckor sedan sin största Gong hittills – precis så den ryms in i hans bil. På söndag spelar han Gong-musik i Nya kyrkan i Västanfjärd, vid Musik och meditation-evenemanget MUME.
– Jag kallar det ljudbad, det finns ingen strikt melodi. Akustiken är bra i kyrkan. Beroende på akustiken och utrymmet så ändrar Gong-upplevelsen från gång till gång. Det är en intressant skillnad jämfört med andra instrument, säger han.

Spelat sedan 10-åring

Tolvi spelar elektronik, synt, piano, kyrkorgel, flöjt och instrument som han bygger själv. Någon musikerutbildning har han inte men spelat har han gjort under 30 av sitt 41-åriga liv, och de senaste 20 åren mest egen musik.

Bråd höst

Festivaler som Ilmiö i Åbo och Flow i Helsingfors har bokat honom för uppträdanden, han har fått arbetsstipendium för att komponera musik och bygga ljudkonst till både sig själv, tre dansprojekt och en dockteater. Det är bråttom hela hösten.
– Kanske man kan säga att efterfrågan på min musik har vuxit, men sådan här experimentell musik och ljudbad är ändå bara något i marginalen, menar han.

Elektronisk musik halva tiden

Hittills har han gett ut 13 soloskivor (vinyl, cd och kassett) och medverkat på närmare 50 skivor.
– Ungefär hälften av tiden spelar jag elektronisk musik. På lördag uppträder jag på synt, med Jari Suominen vid Ilmiö i Åbo, säger Tolvi.
Från elektronisk musik är steget rätt långt till Gong?
– Visst, men jag blev fascinerad genast då jag första gången hörde en Gong-konsert. Det var för två år sedan jag skaffade en Gong och började. Det finns inga kurser att gå.
– Det är bara att leva sig in i vad det här uråldriga instrumentet kan erbjuda. Det har anor från kinesisk bronsålder, men i dag tror jag att det i Kina används bara som en sorts signal, ungefär som våra kyrkklockor.
Gong ingår i symfoniorkestrarna men solokonserter med det här instrumentet är ytterst sällsynta.

Installationer

Tolvi gör också installationer som omfattar ljus. Till exempel gjorde han i fjol vid Mörkö-festivalen i Dalsbruk en installation som fick ett hus att bada i rosa ljus samtidigt som ljud vällde ut från en anläggning där avkapade trädgårdsslangar var ungefär det som syntes bäst.
Tolvi är Kimitoöbo sedan 13 år och gift med Laura Naukkarinen eller LauNau, också hon mycket känd experimentell ljudkonstnär. Att de nu har två små barn gör att de försöker resa på sina turnéer och konserter turvis.
Antti Tolvis ljudbad i Västanfjärds nya kyrka på söndag klockan 17 avslutar Västanfjärds byaråds Musik och meditation-veckoslut. Till det hör essentital motion och meditation,  mindfulness-vandring till jungfrudansen och qigong.

Reaktionerna varierar. En del somnar, andra känner sig lätta, eller tunga, eller får visualiserade upplevelser, men nästan alla har gillat Gong-ljudbadet, säger Antti Tolvi.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit