Handbollskanalen till Kolding är öppen – tre åboländska ungdomar provspelar i Danmark
I slutet av nästa vecka reser fyra förväntansfulla ynglingar till danska Kolding för att under fyra veckors tid känna på hur en riktigt professionell handbollsmiljö fungerar.
Det är en förlängning på ett samarbete som tog form förra vintern tack vare förre ÅIFK-spelaren Kristian Janssons kontakter till den danska handbollen. Jansson spelade i Danmark under åtta säsonger och vill nu undsätta andra ungdomar på samma sätt som han själv fick hjälp en gång i tiden.
De spelare som den 22 oktober för en tid lämnar sina nuvarande klubbar är ÅIFK-duon William Malkamäki och William Sjöholm, Pargas IF:s stora löfte Liam Ranta-aho samt Sjundeås ytter Jooa Knaapinen. Sjöholm är född 2004, de övriga 2005. Ranta-aho är tillika utvecklingsspelare i Åbo IFK.
Malkamäki och Ranta-aho var över till Kolding redan i våras och har bara positivt att säga om den erfarenheten.
– Det var givande på alla sätt redan från första dagen. Vi tränade både morgon och kväll, dels med deras akademi och dels med U19-laget. Atmosfären kring matcherna var något helt annat än vi är vana vid från Finland. Man kan jämföra lite med ishockeyn hemma, säger Malkamäki.
– Det blir intressant att åka över en andra gång när vi vet hur allt fungerar. Man kände sig lite blyg och bortkommen första gången. Nu då alla känner oss blir det lättare att ta för sig. Jag vill se och lära mig så mycket jag hinner och verkligen utnyttja alla möjligheter att träna, säger Ranta-aho.
De berättar att hela Kolding andas handboll på ett sätt som inte alls går att jämföra med hemifrån. KIF förfogar över ett eget sportcentrum med tre handbollshallar, gym, en butik, kontor och loungeutrymmen – allt under samma tak.
– Anläggningen där vi bor ligger bara ett stenkast bort. I princip skulle vi knappt behöva lämna kvarteret på hela tiden. Allt som vi behöver finns inom räckhåll.
Lite hann de i alla fall se sig omkring under förra vistelsen.
– Staden är gammal men inte särskilt stor, runt 60 000 invånare. Då vi gick omkring var det ändå lätt att lägga märke till hur central handbollen är i stan, säger Malkamäki.
– För oss var det engelska som gällde. Danskan är inte så lätt att förstå när man inte är van. Några ord hann vi väl snappa upp men så länge det bara rör som om några veckor går det nog inte umgås på enbart danska.
I framtiden drömmer pojkarna om att spela utomlands. Därför är de här resorna så viktiga, inte minst genom möjlighterna att odla värdefulla kontakter.
– Vi har pratat med ”Krisse” (Jansson) hur det var för honom då han först kom dit. Allt var nytt men kunde han anpassa sig kan också vi. Andra möjligheten att visa upp sig känns extra viktig eftersom tränarna i Kolding vet på vilken nivå vi befann oss i våras. Jag hoppas de ser att vi tagit ytterligare steg sen dess.
Spelmässigt pekar Ranta-aho på en tydlig skiljelinje mellan finländsk och dansk handboll.
– Spelet där är mycket aggressivare men domarna också mer tillåtande. I FM-ligan känns det ibland som man blir utvisad för nästan ingenting och linjen är inte alldeles klar alla gånger.
För William Sjöholm blir det första gången han får tillfälle att bekanta sig med den danska handbollskulturen och han erkänner att det är lite fjärilar i magen då äventyret närmar sig.
– Jag är mycket taggad att få uppleva hur handbollen fungerar utomlands. Och speciellt hur vardagen ser ut i större föreningar. Det är bekant att just Danmark är ett slags mecka. Jag känner mig redo för den här utmaningen.
Sjöholms naturliga position är mittnian. Det är med andra ord hans uppgift att fungera som playmaker och förse sina lagkamrater med öppnande passningar.
– Det är en position där man har många ögon på sig. Trots att konkurrensen kan vara tuff hoppas jag att göra ett gott intryck att jag får chansen att åka över också en annan gång.
Åbokamraternas och U20-landslagets tränare Aku Kuusisto är tacksam för de möjligheter som tack vare samarbetet med KIF Kolding öppnar sig för hans adepter.
– Att fara över till ett ställe där handbollen är så mycket större än här är ett unikt tillfälle för killarna att visa upp sig. Problemet för många finländska spelare är att chansen att bli upptäckt av en stor utländsk klubb är så få. Utan ”Krisses” kontaktnät hade det varit mycket svårare att sjösätta ett sånt här projekt.
Kuusisto hoppas på ett varaktigt samarbete där i framtiden flera ungdomar ges möjlighet att göra liknande läroresor.
– För att den finländska handbollen ska kunna hävda sig internationellt är det oerhört viktigt att fler spelare söker sig utomlands. Det är inte speciellt stimulerande att år ut och år in spela mot samma motståndare och klubbar i FM-ligan.
– Jag hoppas förstås att de som nu reser i väg återvänder och slutför säsongen hemma. Men på sikt varken kan eller ska vi hindra dem att prova sina vingar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.