Hangö har två taggade kandidater till stadsdirektörsposten – här berättar de varför
Stadsstyrelsen i Hangö beslutade i går att kalla Stefan Strandberg och Petra Ståhl till lämplighetstest med anledning av stadsdirektörstjänsten. Man har således sållat ner antalet kandidater från drygt 30 till två.
Åbobon Stefan Strandberg säger att det var Hangös mångsidighet som lockade honom att söka tjänsten.
– Hangö är en fantastisk stad med otroliga möjligheter. Staden står logistiskt på många ben med hamnen, rälsen och riksvägen – industrin, turismen och deltidsboendet inte att förglömma. Historiskt har staden alltid varit en knutpunkt, det geografiska läget har varit såväl en tillgång och som en utmaning.
Han har också en rätt nära koppling till Hangö.
– Min fru kommer från Hangö så jag har rört mig där i över 30 år.
Strandberg själv kommer från Kimitoön där han också vistas en hel del.
– Jag är en ganska udda fågel på det viset att jag förutom på Kimitoön och i Åbo också rör mig i Östra Finland och i Helsingfors på grund av mitt jobb.
Strandberg jobbar just nu som direktör för Arbets- och näringsbyråns kundservicecentral som har huvudkontor i S:t Michel. I praktiken jobbar han dock mest på distans.
– Redan före pandemin jobbade vår enhet mycket på distans. Efter pandemin övergick vi till distandsarbete nästan helt så min närvaro i S:t Michel har minskat drastiskt.
Men jag ska inte sticka under stol med att Hangö intresserar mer. Cirkeln skulle slutas i och med att jag började i det kommunala. Jag tror att mina erfarenheter skulle komma till nytta i Hangö.
Stefan Strandberg
Som stadsdirektör anser Strandberg att han kunde tillföra ett nytt ledarskap.
– Jag har jobbat i ledarskapsjobb sedan 1996 då Harry Bondas anställde mig som bildningschef till Kimito kommun. Efter fyra år där jobbade jag nästan 20 år med pensionsförsäkringar på Veritas och under de senaste åren har jag sett den statliga sidan med kundrådgivning på NTM-centralen. Det blir nästan 30 år av ledningsuppgifter och jag har alltid jobbat med kunder och kundgränssnitt både med privatpersoner och företag.
Grundsakerna i skick
Strandberg säger att det viktigaste för en stad är att grundsakerna är i skick och ser sig lite som en lots på vägen mot det, om han blir vald till tjänsten.
– Det är mycket på gång i Hangö. Strategin ska uppdateras. Välfärdsområdet ska hitta sin form lokalt och bland annat bäddavdelningen och hälsovårdscentralen i Hangö bör tryggas. Det är saker som man måste ta tag i direkt.
Strandberg har också sökt tjänsten som överdirektör för Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland.
– Det var en slump som jag skrattat åt lite och som, helt förståeligt, har frågat mig om i Hangö. Det sker ett och annat inom staten. Arbetstjänsterna övergår till kommunerna 2025 och 2026 ska regionförvaltningen sprängas i bitar. Det var de här förändringarna som intresserade. Men jag ska inte sticka under stol med att Hangö intresserar mer. Cirkeln skulle slutas i och med att jag började i det kommunala. Jag tror att mina erfarenheter skulle komma till nytta i Hangö.
Bred arbetsbeskrivning i Vichtis
Petra Ståhl, ursprungligen Kuopiobo, är filosofie magister med planeringsgeografi som huvudämne. Hon säger att det var en orsak till att det sade klick direkt då hon såg annonsen om stadsdirektörstjänsten i Hangö.
– Alla känner till Hangö varumärke och vet var det ligger. Jag tänkte genast att det skulle vara roligt att jobba för en så känd stad.
Ståhl utexaminerades 2006 och har sedan jobbat på Esbo stad och som konsult. De senaste drygt 13 åren har hon pendlat till Vichtis från Lojo där hon bor med sin man och två pojkar på 7 och 9 år.
I Vichtis har hon jobbat med olika uppgifter – sedan 2012 som med chefsuppgifter och i fem år som näringslivsdirektör.
Där har hon haft en bred arbetsbeskrivning innefattande bland annat frågor kring marknadsföring, kommunikation, markanvändning, näringsliv, klimat och motion.
– Det har gett mig en bra inblick i kommunala frågor, konstaterar hon.
Ståhl säger att hon inte har några personliga kopplingar till Hangö annat än ett stort intresse för staden.
– Under processens gång har jag blivit allt mer övertygad om att jag mot min bakgrund skulle ha mycket att ge Hangö som stadsdirektör. Jag har lång erfarenhet, inte minst av personalledning. Vi har skapat en bra drive bland de anställda i Vichtis och nått många milstolpar som satts upp i strategin. Jag skulle nog tillföra utvecklingsanda och handlingskraft till organisationen i Hangö.
Under processens gång har jag blivit allt mer övertygad om att jag mot min bakgrund skulle ha mycket att ge Hangö som stadsdirektör.
Petra Ståhl
Som Hangös styrkor ser Ståhl stadens starka varumärke och hamnen men också den outnyttjade potentialen.
– Det finns mycket att göra till exempel för att förbättra kollektivtrafiken. Det ser jag som intressant.
Hon är beredd att hoppa i bilen och börja pendla till Hangö om det krävs, precis som hon gjort i 13,5 år till Vichtis.
För riktigt genast skulle hon inte kunna flytta till sydspetsen om det skulle gå så att hon blir vald.
– Det skulle inte vara helt lätt att flytta just nu. Vi har vårt stödnätverk i Lojo. Men det är fråga om en timmes resa på en rak väg, det ser jag inte som något problem.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.