Uppdaterad: Hangö vaknade till ny stadsdirektör – tycker att det behövs förändring
Petra Ståhl från Lojo valdes till ny stadsdirektör i Hangö. Fullmäktigeledamöterna i Hangö gav henne 28 röster medan motkandidaten från Åbo, Stefan Strandberg, fick tre röster.
Under det extra tillsatta valmötet presenterade sig kandidaterna för fullmäktige. Men under själva mötet var det inte mycket diskussion. Rolf Nyström (obunden) föreslog att ärendet remitteras till förmån för de lokala sökande till tjänsten, Janne Sarpoma och Johan Wikström.
– Jag och många Hangöbor saknar motiveringarna till varför Hangöborna Sarpoma och Wickström inte har kallats till hörandet och utvärdering. Till god förvaltningssed hör att vi skulle ha fått höra också dem här i kväll. Det förändrar ju inte slutresultatet för den bästa vinner alltid. Jag tror att många Hangöbor skulle uppskatta det, sade Nyström men fick inte understöd för sitt förslag.
I stället förrättades en sluten omröstning mellan Ståhl och Strandberg där Ståhl tog en klar seger.
Det finns många saker att lösa i Hangö. Kommunalt arbete är ofta mer hektiskt än många tror. Man börjar aldrig från rent bord. Men det är jag van vid och jag är inte rädd för utmaningar.
Petra Ståhl
– Det blev inte mycket sömn i går. Jag är trött men lycklig och glad över det starka mandat jag fick av kommunfullmäktige, säger den nyvalda stadsdirektören Petra Ståhl på onsdagen.
Ståhl säger att hon är positivt överraskad och tacksam över det starka stödet hon fick med 28 röster av 31 möjliga. Hon tror att det var hennes långa kommunala erfarenhet som var avgörande.
– Jag har erfarenhet av just de saker som är aktuella i Hangö just nu som till exempel planläggning och livskraft.
Hon upplever att det finns rätt stora förväntningar på henne men dem räds hon inte.
– Det finns många saker att lösa i Hangö. Kommunalt arbete är ofta mer hektiskt än många tror. Man börjar aldrig från rent bord. Men det är jag van vid och jag är inte rädd för utmaningar.
Oklart när jobbet börjar
Nuvarande stadsdirektör Denis Strandell lämnade sin avskedsansökan till stadsstyrelsen på måndagen enligt vilken hans sista arbetsdag är den 31 mars. Man har ännu inte diskuterat när Ståhl ska tillträda tjänsten som stadsdirektör i Hangö.
– Först ska beslutet vinna laga kraft. Sedan kan vi diskutera när jag ska börja jobba. Men jag ser mycket fram emot att äntligen få träffa mina nya kolleger och Hangöborna.
Stephan Horn är vice ordförande i stadsfullmäktige och har suttit med på styrelsens möten då direktörsvalet har behandlats. Han är lite överraskad att stödet för Ståhl var så överväldigande som det var, även om Lojobon var hans personliga favorit.
– Jag har varit med under hela processen och har hela tiden tyckt att hon har varit den absolut bästa kandidaten av de 31 som sökte tjänsten. Hon har blivit bättre för varje moment. Hon var helt fantastisk i går.
Som ordförande för miljönämnden tycker Horn att det absolut bästa med Ståhl är att hon har jobbat mycket med markplanering.
– Den kunskapen behöver vi mycket av i Hangö. Det har gått lite långsamt på den fronten i Hangö.
Horn anser att rekryteringen varit lyckad.
– Lite nya tankar behövs nog här. Ståhl har dessutom en bred kommunal erfarenhet överlag. Hon har gjort jättebra ifrån sig i Vichtis.
Lite fundersamma har beslutsfattarna, enligt Horn, varit över den blivande stadsdirektörens boningsort.
– Strandberg skulle ha flyttat till Hangö. Men Ståhl sade att hon kan flytta hit senare även om det inte är läge för det just nu.
Horn tror däremot inte att Ståhls starka finskspråkiga bakgrund blir ett problem.
– Hon klarar sig på svenska. Hon har studerat i Sverige och lär sig nog snabbt.
På shoppingstråket Berggatan i centrum av Hangö är det sparsamt med flanörer på onsdagsförmiddagen. Men några passerar i alla fall. Väinö Nurmi är en av dem. Han säger att han inte känner till någondera kandidaten men att precis hört av sin taxichaufför att Ståhl blev vald. Det gläder honom.
– Det känns som att en kvinna passar bättre till uppgiften i dagens läge. Jag har inte varit riktigt nöjd med de senaste männen på posten. Det känns som att de inte riktigt kunnat sin sak. Om det sedan beror på politiska orsaker eller inte vet jag inte.
Nurmi hoppas att den nya stadsdirektören satsar på äldreomsorgen och vården.
– Det skulle också behövas fler möteslokaler för olika föreningar, säger han.
Johanna Rönnblad är på väg till jobbet. Hon tycker att det var uppmuntrande att så många visade intresse för stadsdirektörstjänsten.
– Vi är ju lite i ”påsabotten” här, säger Rönnblad som ursprungligen kommer från Borgå.
– Många tycker om Hangö på sommaren men vi som bor här gillar också Hangö på vintern.
Hon säger att hon inte träffat Petra Ståhl men funderar på hur länge Hangö intresserar en kvinna med ambitioner.
– Utifrån det lilla jag hört om henne skulle jag vara förvånad om hon stannar här tills hon pensioneras. Det är ju ett fint språngbräde till andra jobb. Jag tror vi har tur om vi får ha henne här i sex år. Det är en ganska lång period om man tänker på landets president.
”Har rätt till ett privatliv”
Också Rönnblad har noterat en viss kritik med att Ståhl inte är på väg att flytta till Hangö i första taget.
– Å andra sidan har hon varit öppen med det. Hon har sin familj i Lojo. Alla har rätt till ett privatliv.
Även den lokala kandidaten Johan Wikströms fall ur racet har skapat diskussion.
– Han skulle säkert ha varit ypperlig han också. Den som lever får se.
Rönnblad hoppas att Ståhl tar tag i vissa frågor inom förvaltningen. Hon vill inte gå in på detaljerna.
– Som utomstående ser man vissa saker. Den nya direktören borde se till så att tjänsteinnehavarna har tid och energi att sätta sig in i de viktiga frågorna.
Rönnblad skulle gärna också se att Ståhl talar svenska, även om det är i små portioner.
– De svenskspråkiga, det bor ju många äldre här, skulle bli glada om hon i det offentliga uppträdde med åtminstone korta hälsningsfraser på svenska. Det skulle visa på god vilja från hennes sida.
Artikeln uppdaterad med Petra Ståhls kommentarer kl. 16.39.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.