Förflytta dig till innehållet

"Här behandlas kvinnor rättvist"

Amina Alkahat visar på sina teckningar hur orättvist kvinnor behandlas i Syrien.


De har målat och tecknat vid köksbordet, de stunder då det har varit möjligt i deras fembarnsfamilj. Det har blivit mängder med teckningar, om allt som har hänt dem hemma i Syrien och under flykten som i februari tog slut då de fick en bostad i Dalsbruk.
I dag öppnade de en utställning där, med motiv som är nog så tänkvärda. Amina Alkahat har ritat kvinnor som bokstavligen är bakbundna.
– Kvinnor behandlas inte rättvist i Syrien. Här i Finland får de säga vad de vill, och ha en åsikt. Här behandlas kvinnor rättvist. Jag trivs här, säger hon.
Hennes man Ahmad al Sharkat tror absolut att det blir flera utställningar.
– Någon brist på motiv har vi inte, vi har varit med om så mycket, säger han.
Paret började teckna under vårvintern då deras lärare i finska Marianne Jokinen bad att artesan Sari Kippilä skulle komma och teckna med flyktingarna för att lätta upp block med tre lektioner i finska efter varandra.
– Vi såg genast att det här paret hade gnistan, viljan att måla. Efter att kursen tog slut har de fortsatt på egen hand, säger Jokinen.
Amina hade i sitt hemland en dröm om att få bli lärarinna – en dröm som hon har fortfarande, i sitt nya hemland Finland. Ahmad hade en framgångsrik byggfirma, och var också aktiv bland dem som talade för ett demokratiskt alternativ utan våld.
Utställningen är öppen till den 29 oktober i Rosala handelsbod, som hittas i hamnen i Dalsbruk och har öppet från onsdag till fredag klockan 9.30-17, lördag-söndag klockan 9.30-16. Vill man köpa en teckning så betalar man 50 euro som kommer att användas för hjälp i Syrien bland dem som finns kvar där och försöker överleva trots kriget.
– Redan lite hjälp till dem kan ge hopp, och hopp är också namnet på vår utställning, säger Alkahat och al Sharkat.

Att teckna har känts delvis som terapeutiskt, säger Ahmad al Sharkat.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit