Förflytta dig till innehållet

Här delades pengar ut

Arkiv/Gränsbevakningen

En rejäl summa att dela på – här skolornas representanter, ungdomsparlamentets Richard Simola, fullmäktigeordföranden Veijo Lücke och utvecklingschef Gilla Granberg.


För 9808 euro ska Kimitoöns skolbarn få det trevligare det kommande året. I dag röstade öns ungdomsparlament plus representanter för öns skolor fram idéer som eleverna själva hade kommit med.
– Vi fick in hela 60 idéer, och 29 av dem gick vidare till omröstning i dag. Det visar hur engagerade öns unga är, sade Richard Simola, ordförande för ungdomsparlamentet.
De idéer som får dela på summan 10.000 euro som kommunen har lovat, det är fotbollsnät, 10 Adidas-fotbollar, mjuka bollar till koddboll, upp och hoppa- små redskap, stor klocka på ytterväggen och soffor till rastutrymmet i Dalsbruks skola. Dessutom kom också Kevin Salonens, Cevin Wahlstens och Leon Engbloms idé om målvaktskläder för innebandy med.
Västanfjärds skola får klättervägg och ukulelen.
Varför i all världen ukulelen?
– Jo, jag läser musikteori i Arkipelag och fick pröva på att spela ukulele. Det var så himla roligt att jag önskade mig en sådan i födelsedagspresent, och det fick jag. Nu ville jag, Lina Heinonen och Iris Lindblom att också skolan skulle få ukulelen, säger Fiona Nordell som går i åk 6.
Eftersom idén godkändes så blir det 15 ukulelen till en kostnad av 600 euro.
Amosparkens skola får fotbollar och korgbollar, och en karusell för 1.108 euro. Dessutom godkändes Oscar Thomanders och Emil Holtegaard-Andersens förslag om köp av en bänkpress.
Kemiönsaaren keskuskoulu får fotbollsspel och redskap för rasterna.
Ungdomsgården Banan i Kimito får bordshockeybord, på förslag av Yannick Örri. Och så blir det en teaterresa, kanske till Helsingfors; Conny Uggeldals och Adam Ahlfors idé godkändes trots prislappen 1.800 euro.
Hampus Karells och Rasmus Heikkiläs förslag om ett utegym i Amosparken godkändes också det, till en kostnad av 1.000 euro.
Sammanlagt femton förslag som i de flesta fall är till nytta många år.
Det här var sjätte året som öns barn och unga fick rösta fram de bästa idéerna vid det så kallade ISLA-parlamentet, som ordnas på den internationella Barnkonventionsdagen.
– Ett perfekt sätt att visa att det här är Barnens ö, sade Richard Simola.
Ungdomsparlamentet har nyligen också bekantat sig med frågan om ungdomsgårdens eventuella flytt i Dalsbruk, men nu har Slaggis-husets ägare sagt att ungdomsgården får vara kvar till våren så vidare diskussioner om den frågan har skjutits på framtiden.

Adam Ahlfors t.v. och Elias Häggman gör high five efter att idéerna de varit med om att utforma godkändes. I bakgrunden fr.v. Rurik Örtendahl, Oscar Thomander, Cevin Wahlsten och Emil Holtegaard-Andersen.


 

Ungdomsparlamentet plus representanter för öns alla skolor var på plats, utom Hitis-Rosala som inte kunde närvara.


Västanfjärds skola var på plats – fr.v. Erik Hagman, Joni Börman och Fiona Nordell.


Alli Suosalo t.v. och Jaanika Jürisoo går i skola i Kimitos skolcenter och hoppas det snart ska finnas mera att göra på rasterna.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit