Har du extra tid nu? Baka något gott!
Lingon och vaniljpaj
12 portioner
Botten:
125 g mjukt smör
0,75 dl farinsocker
1 st ägg
2 dl havremjöl
0,5 dl mandelmjöl
0,5 dl bovetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
100 g färskost med vaniljsmak
400 g vaniljkvarg
2 st ägg
400 g frysta lingon
Värm ugnen till 175 grader.
Vispa socker och smör pösigt. Tillsätt ägg och vispa till en jämn blandning.
Rör ihop alla torra ingredienser och rör ner i smörblandningen.
Tryck ut pajdegen i en pajform med 30 centimeters diameter. Ställ i kallt medan fyllningen tillreds.
Gör fyllningen genom att vispa ihop färskost, kvarg, ägg och frysta lingon.
Häll fyllningen på pajbotten och grädda i nedre delen av ugnen i 60 minuter. Låt pajen svalna innan servering.
Apple monkey bread
2 burkar färdig croissantdeg
2 tärnade syrliga gröna äpplen
60 g farinsocker
2 msk kanel
1 krm nejlika
2 krm malen ingefära
2 krm kardemumma
1 krm salt
50 g smält smör
50 g pekan- och cashewnötter
Snabb saltad karamellsås:
100 g socker
50 g smör
0.5 dl grädde
0.5 tsk flingsalt
Värm ugnen till 175 grader.
Blanda ihop farinsocker med kanel, nejlika, ingefära, kardemumma och salt.
Skär croissantdegen (som finns att få på burk) i ca 2 cm breda strimlor.
Smält smöret och pensla en kakform med smör på alla kanter.
Blanda ihop resten av smöret med kryddblandningen.
Skala och tärna äpplet och grovhacka nötterna.
Lägg en äppeltärning in i en croissantstrimla och rulla ihop till en boll. Upprepa med alla croissantstrimlor.
Lägg 1/3 av nötterna och äpplet som blev över på botten av formen.
Doppa croissantbollarna i smör- kryddblandningen och lägg hälften in i formen. Häll på ett till lager med nötter och äppeltärningar och toppa med resterande degbollar.
Grädda på mellersta falsen i 40 minuter.
Ta ut kakan ur ugnen och låt stå i 10 minuter. Gör salted caramel såsen under tiden.
Smält sockret till såsen i en liten kastrull. Rör om tills sockret smält och ta bort kastrullen från värmen. Häll i smör och blanda. Var försiktig: det kokar lätt över.
Häll i grädden i en tunn stråle under ständig omrörning. Smaksätt med salt.
Ta bort kakan ur formen genom att vända upp och ner på formen på en tallrik.
Ringa över salted caramel sauce och servera.
Karibiska bananbollar
4 riktigt mogna bananer
1,5 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 tsk farinsocker
1 tsk malen muskotnöt
2 krm vaniljpulver
0,5 tsk salt
1 liter rypsolja till fritering
florsocker
Mosa bananerna med hjälp av en gaffel i en beredningsskål. Tillsätt mjöl, bakpulver och farinsocker och rör om.
Rör ner muskotnöt, vanilj och salt. Låt smeten jäsa i 10 minuter.
Häll oljan i en tjockbottnad kastrull och hetta upp till 180 grader (använd en termometer för bästa resultat).
Klicka cirka 1,5 matskedar stora smetbitar i oljan, bara ett par i taget, och fritera i cirka 5 minuter. Lyft bort det friterade bollarna ur oljan med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
Upprepa tills all smet är använd. Pudra över lite florsocker och servera bananbollarna varma med lönnsirap och glass enligt egen smak.
Sofie Sergelius
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.