Förflytta dig till innehållet

Hård debatt i riksdagen om en begränsning av rörelsefriheten

En stor byggnad.
Riksdagsledamöterna diskuterade lagförslaget om begränsningar i rörelsefriheten. Foto: Catariina Salo/SPT

Riksdagen förde en livlig remissdebatt om begränsningarna av rörelsefriheten på fredagen.

Statsminister Sanna Marin (SDP) sade att såväl Institutet för hälsa och välfärd som Social- och hälsovårdsministeriet har ansett att begränsningarna av rörelsefriheten är nödvändiga.

De är enligt henne nödvändiga både för att hindra spridningen av viruset och för att garantera att sjukvården inte kollapsar. Redan i nuläget är den finländska sjukvården belastad.

Däremot är inte alla partier övertygade om att varenda ett tänkbart knep redan använts för att hindra virusspridningen, och att det nu verkligen är dags att ta till verktygsbackens sista verktyg.

Oppositionen oroad över landets gränser

Från oppositionshåll hördes flera röster mot begränsningarnas nödvändighet.

Sannfinländarna riksdagsgrupps ordförande Ville Tavio ansåg att regeringens förslag skulle göra mer skada än nytta då företagare kraftigt lider av begränsningarna. Från sannfinländskt håll hördes även flera kommentarer om att det stora problemet i nuläget är att viruset ständigt kommer till Finland via landets gränser.

Samlingspartiets riksdagsgruppsordförande Timo Heinonen sade att han inte tror att begränsningarna kommer att bli verklighet. Han ser dem som ett hot från regeringshåll för att få finländarna att inse att det nu är skäl att slopa fredagsfesten hemma hos vännerna, och han anser att förslaget behandlar finländarna orättvist.

Förslaget är enligt mig orimligt och orättvist. Själv kommer jag alltså inte att i det här läget och i denna form stödja förslaget, sade Heinonen.

Kristdemokraternas Päivi Räsänen anser att regeringens förslag har utvecklats i god riktning de senaste dagarna, bland annat genom att man lagt till punkter om att barn fortfarande ska få leka med varandra utomhus och att man ökat möjligheterna att utöva sin religion.

Både regeringspartiet Centerns Jouni Ovaska och partikamraten Pasi Kivisaari sade att frågan inte får bli en fråga där regeringen står mot oppositionen.

Oppositionspartiet Samlingspartiets Pia Kauma sade att hon håller med om det, men hon ifrågasätter ändå om regeringen verkligen använt sig av alla tillgängliga verktyg innan man tagit fram det sista, att begränsa en av finländarnas grundläggande rättigheter. Kauma exemplifierade med att det i nuläget ännu inte på förhand krävs ett negativt coronatest för att få resa till Finland.

”Nuvarande begränsningarna inte tillräckliga”

Marin besvarade kritiken om landets gränser med att säga att hon håller med om att det finns problem, och hon skriver under påståendet om att gränserna måste vara så täta som möjligt. Hon anser ändå att Finland på många plan har lyckats väl med att hindra virusspridningen vid landets gränser.

Enligt Marin är kravet på ett negativt coronatest vid gränsen inte så effektivt som många verkar tro.
— jag kan i ärlighetens namn säga att det inte räcker med att man vid gränsen kräver ett negativt coronatest av resenärer. Det är inte en vattentät modell, utan en modell som är svagare än vår nuvarande, sade Marin.

Marin sade att det är märkbart säkrare om coronatestet tas först i Finland, men inte heller den åtgärden ensam är tillräcklig.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) förklarade varför hennes ministerium tillsammans med Institutet för hälsa och välfärd ansett att det är nödvändigt att rörelsefriheten begränsas. Enligt Kiuru har man på sistone sett en liten positiv ljusning i epidemins utveckling, men den är inte tillräcklig.
— Tyvärr måste jag konstatera att de nuvarande begränsningarna ännu inte tydligt lyckats få smittfallen att minska. Som bromsande åtgärd fungerar de men inte för att tydligt svänga riktningen, sade Kiuru. –Vår incidens är nu på en sådan nivå att det här inte kommer att fortsätta bra. Vi måste minska på kontakterna från de nuvarande om vi ska lyckas, och vi behöver hela riksdagens stöd för att vi ska kunna förmedla den sanna helhetsbilden åt finländarna.

Regeringens förslag om begränsning av rörelsefriheten

Rörelsefriheten ska kunna begränsas i svårt virusdrabbade områden.

Personer som bor i områdena får endast utföra nödvändiga ärenden.

Munskydd ska också bli obligatoriska i områden där rörelsefriheten är begränsad.

Munskyddstvånget ska gälla inomhus alltid då man vistas med personer som inte hör till den egna familjen och i kollektivtrafiken för alla personer födda 2007 eller tidigare.

Förslaget går nu vidare till utskottsbehandling.

Regeringens mål är att förslaget ska träda i kraft så fort som möjligt och gälla fram till den 14 maj.

Om förslaget blir verklighet innebär det inte att det genast börjar gälla i vissa områden, utan en specifik förordning måste först ges där det fastställs vilka områden som ska omfattas av begränsningarna.

Rörelsefriheten får högst begränsas tre veckor åt gången, men därefter kan begränsningstiden igen förlängas med tre veckor.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit