Förflytta dig till innehållet

Härliga rätter som väcker barndomsminnen

Vi åt väldigt varierande i mitt barndomshem. Min pappa stod för klassikers medan min mamma experimenterade med nya ingredienser och smakkombinationer. Mina föräldrar var, och är, duktiga på att laga mat, och för mig betydde det att jag sällan missade kvällens middag.
Fastän vi åt väldigt varierande finns det två maträtter som alltid får mig att tänka tillbaka; köttbullar och Borsjtj. Köttbullar är en riktigt klassiker i vår matkultur, medan Borsjtj kanske är en maträtt få känner till. Dom här två rätterna var bestående i mitt barndomshem och tillreds fortfarande minst en gång i månaden i vårt hushåll. Köttbullar passar både till vardag och fest medan Borsjtj soppan är en verklig räddare i nöden då det inte finns tid eller ork att tillreda något komplicerat.

Foto: Sofie Sergelius

Spaghetti med köttbullar i tomatsås

6 portioner
Köttbullar:
500 g köttfärs
1 tsk salt
0,5 tsk grovmalen svartpeppar
1 msk dijonsenap
75 g crème fraiche
0,5 tsk torkad basilika
0,5 tsk torkad oregano
0,5 tsk torkad rosmarin
2 msk smör
Värm ugnen till 200 grader. Placera ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.
Blanda ihop köttfärs med övriga ingredienser till en jämn smet. Rulla ihop till små köttbullar (cirka en matsked smet per köttbulle).
Placera köttbullarna på plåten och grädda på mellersta falsen i 15 minuter.
Hetta upp en stekpanna med smör och stek köttbullarna i etapper i ett par minuter tills de fått en vacker yta. Häll över de färdiga köttbullarna i en skål medan tomatsåsen tillreds.
Tomatsås:
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 tsk olivolja
2 msk tomatpuré
2 krm grovmalen svartpeppar
800 g tomatkross
1 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärning
3 timjankvistar
1 rosmarinkvist
2 tsk honung
0,5 dl rödvin
0,5 dl portvin
1 krm chiliflingor
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan i en tjockbottnad kastrull tills den är genomskinlig och tillsätt därefter vitlöken och fräs i ytterligare en minut.
Rör ner tomatpuré, svartpeppar, tomatkross, vatten och grönsaksbuljongtärningar. Koka upp såsen och tillsätt därefter timjankvistar, rosmarin, honung, vin och chiliflingor.
Låt såsen koka i 15 minuter på låg värme. Koka spaghettin medan såsen blir färdig.
Till servering:
100 g riven parmesan
1 kruka färsk basilika
400 g spagetti
Koka spagettin i lättsaltat vatten i 8-10 minuter.
Servera spaghettin med tomatsåsen med köttbullarna och strö över riven parmesan och färsk basilika.

Foto: Sofie Sergelius

Borsjtj

6 portioner
700 inlagd rödbeta i strimlor eller tärningar
900 g surkål
2 grönsaksbuljongtärningar
600 g korv (prinskorv, grillkorv eller liknande)
1 lök
1,5 dl vatten
2 lagerblad
1 tsk grovmalen svartpeppar
Färsk persilja
100 g smetana
Skala och strimla löken. Häll över i en stor kastrull.
Häll den inlagda rödbetan med allt lag i kastrullen. Tillsätt surkål, vatten, lagerblad, grönsaksbuljongtärningar och peppar.
Koka upp soppa och låt koka i 10 minuter.
Skär korven i bitar och lägg i soppan.
Koka ytterligare 5 minuter och smaka av med mera peppar vid behov.
Servera soppan med en klick smetana och hackad bladpersilja.
Sofie Sergelius

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit