Förflytta dig till innehållet

Helsinki Calling-demonstrationen viktig för Åbopolitiker

 

Tusentals demonstranter marscherar just nu från Kajsaniemiparken i Helsingfors. Foto: Jaakko Lindfors


Demonstrationen i Helsingfors på söndagen började med en marsch som startade klockan 13 från Kajsaniemiparken och avslutas med tal och annat program på Senatstorget. Jaakko Lindfors, ordförande för Vänsterförbundet i Åbo deltog i demonstrationen.
– Det är ett jätteviktigt tillfälle på många sätt, men det finns två centrala aspekter. För det första har både Donald Trump och Vladimir Putin har visat tydlig likgiltighet mot klimatförändring, internationella avtal, mänskliga rättigheter och minoriteter.
– För det andra ordnas mötet i Finland vilket höjer trycket för vår president Sauli Niinistö att solklart visa sina ställningstaganden och betona att Finland inte tolererar detta.
Lindfors tror ändå inte att Niinistö själv kommer att vara på plats.
Toppmötet är bilateralt, det vill säga Trump och Putin förhandlar sinsemellan.
– Demokratiskt sett borde mötet vara multilateralt, säger Lindfors.

Jaakko Lindfors. Ordförande för Vänsterförbundet i Åbo deltar aktivt i demonstrationen. ÅU-foto

USA och Ryssland för problematisk politik

Enligt Lindfors är det uppenbart att både USA:s och Rysslands presidenter har fört problematisk politik.
– Trump visade redan i sin valkampanj att han är både sexist och rasist. Han har inte ens visat intresse för klimatförändring och verkar inte ens tro att det existerar.
– Det är liknande problem med Putin. Hans administration är homofobisk och han tolererar ingen opposition. Det är också väldigt oroväckande att Ryssland påverkade det senaste presidentvalet i USA.
Lindfors uppskattar att tusentals människor i alla åldersgrupper deltar i demonstrationen.
– Jag tror att det kommer att vara en fredlig demonstration, men jag har redan sett tiotals polisbilar i området, sade han cirka en timme innan marschen började.

Fler demonstrationer ordnas på måndagen

På måndag ordnas det en liknande demonstration som heter Helsinki Against Trump and Putin. Då är Lindfors bara med och marscherar men han ska han hålla ett tal i vilken han kommer att ta upp problem med de två världsledarnas politik.
– Det är en väldigt viktig fråga för mig. Dessutom är det Trumps och Putins första officiella toppmöte, så det är oerhört viktigt att visa vad som tolereras både i Finland och internationellt, säger han.
Lindfors tror att mötet tar plats just i Finland för att det var en lämplig kompromiss.
– Trump råkade vara i Europa. Putin måste delta i VM-finalen i Moskva i dag, så Helsingfors är praktiskt för dem båda.
– Vår huvudstad har även historiskt sett varit en mötesplats för just USA:s och Rysslands ledare. Vidare är Finland inte medlem i Nato vilket gör det till ett ganska neutralt ställe.
Också Ville Savonlahti, ordförande för De gröna i Egentliga Finland är bland de finska politikerna som deltar i demonstrationen. Han har aktivt deltagit i ordnandet.
– Just nu känner jag mig ganska utmattad men jag är väldigt ivrig. Jag står till hundra procent bakom detta och det är fantastiskt att det ordnas, säger han.
Savonlahti kommer frivilligt att hjälpa till på Senatstorget i dag.

Helsinki Calling demonstrationen pågår just nu. Foto: Jaakko Lindfors


 

Läs mer om demonstrationen här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit