Förflytta dig till innehållet

Hembakat och ugnsvarmt bröd — ett bra sätt att förgylla helgen

English muffins är bakverket som används i det ursprungliga receptet för Eggs Benedict. Foto: Sofie Sergelius


Finns det något bättre än varmt och gott hembakat bröd? Det kan du äta både till morgon, lunch och middag!

English muffins

Kan en morgon börja bättre? Stek engelska frukostbröd i helgen!
12 stycken
Degrot:
2 dl vetemjöl
1,25 dl vatten
0,5 tsk torrjäst
Deg:
1 tsk torrjäst
2 msk strösocker
2 msk osaltat smör
1 tsk salt
8 dl vetemjöl
1 dl majsmjöl
2,5 dl helmjölk
3 msk smör (till stekning)
Degrot:

  1. Gör degroten genom att blanda ihop vatten, vetemjöl och torrjäst i en beredningsskål. Vispa tills smeten glänser (ca 2 minuter).
  2. Täck med färskfolie och ställ åt sidan. Låt jäsa 1–12 h i rumstemperatur. Ju längre deg roten jäser, desto starkare smak får brödet.

Deg:

  1. Värm mjölken fingervarm, det vill säga 37 grader. Smält smöret.
  2. Ta fram en beredningsskål och blanda ihop mjölk och torrjäst. Häll i deg roten, som vid det här skedet ser bubblig ut. Vispa tills blandningen blivit jämn.
  3. Vispa i socker, smör och salt.
  4. Tillsätt vetemjölet lite i taget under ständig omrörning. Blanda tills det bildats en smidig deg. Knåda i 5 minuter tills degen känns elastisk.
  5. Täck beredningsskålen med en kökshandduk och jäs på ett varmt ställe i 2 timmar.
  6. Strö majsmjöl på ett bakbord och stjälp ut degen på mjölet.
  7. Dela degen i 12 delar och rulla till runda bröd.
  8. Låt bröden jäsa under en kökshandduk i 1 timme.
  9. Lägg en matsked smör i en het stekpanna och stek bröden i 3 omgångar, 4 bröd per omgång. Vill du ha lite plattare bröd kan du trycka med en stekspade på brödet medan du steker dem.
  10. Stek bröden medelvärme 6 minuter per sida.
  11. Skär de färdigt stekta English muffins på hälft och servera varma.
  12. English muffins går även att frysa ner varefter de bra går att rosta innan servering.

Focaccia kan användas som tillbehör till middagen eller som ett snack till helgen. Kryddigt, gott och salt! Foto: Sofie Sergelius

Klassisk focaccia

Focaccia är ett italienskt bröd som gräddats i långpanna och som serveras med en skål olivolja att doppa i.
12 portioner
Deg:
25 g färskjäst
3,5 dl vatten
3 msk olivolja
1 msk honung
1,5 tsk salt
7 dl vetemjöl
Fyllning:
2 msk olivolja
6 st vitlöksklyftor
6 st gröna oliver

  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt 37 gradigt vatten (fingertemperatur). Vispa tills jästen är upplöst.
  2. Blanda i olivolja, honung och salt.
  3. Tillsätt vetemjöl, lite i taget, och arbeta samman till en smidig deg.
  4. Jäs degen till dubbel storlek under en bakduk, ca 40 minuter.
  5. Värm ugnen till 225 grader.
  6. Häll degen i en långpanna och platta ut. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  7. Skala vitlöksklyftorna. Tryck små hål i degen med fingrarna och fyll med vartannat hål med hela vitlöksklyftor vartannat med och oliver. Ringla över olivolja och strö över en nypa flingsalt.
  8. Grädda på mellersta falsen i 25 minuter.

Sofie Sergelius

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit