Hembränt har ersatt drogerna i Åbo fängelse – knarkhandeln försvåras av indragna permissioner
Åbo fängelse har dragit in alla fångpermissioner med undantag av om en nära anhörig dör eller insjuknar allvarligt. Alla besök av familj och vänner har också ställts in. Kontakten med omvärlden sköts i stället enbart per Skype.
De nya restriktionerna och besöksförbuden har haft konsekvenser för vardagen i fängelset. Smugglingen av droger innanför murarna har minskat. Men fångarna är påhittiga.
När det inte går att få tag i droger gör de i stället hembränt, eller så kallad kilju och tillverkningen har ökat de senaste två veckorna. Vanligen beslagtas 10–15 liter per gång, säger biträdande fängelsedirektör Petri Kiuru som ansvarar för säkerheten i fängelset.
– När det inte går att få tag i narkotika eller läkemedel ökar tillverkningen av hembränt. Det är också tvärtom: när vi inte hittar alkohol finns det mera droger i omlopp.
– Den finländska mannen kan känna sig extra stark efter att ha druckit alkohol och det kan uppstå tumult och brottningsmatcher. Ju mera hembränt vi beslagtar, desto bättre blir säkerheten i fängelset, säger Kiuru.
Det är svårt att få tag på jäst i fängelset, men konsterna är många. Fångarna använder i stället rågbröd eller frukter blandat med socker för att få i gång jäsningsprocessen.
Kiuru är imponerad över hur uppfinningsrika fångarna kan vara.
– Om all deras kreativitet och iver skulle användas till något lagligt som skulle tjäna samhället skulle vi inte ha haft någon lågkonjunktur på 1990-talet.
Fängelset har vidtagit säkerhetsåtgärder för att förhindra coronaviruset att sprida sig innanför murarna. Fångarna äter på sina egna avdelningar eller i sina celler och skulle någon insjukna försätts hen i karantän.
Fängelset är förberett på coronan
Fångvaktarna har också full skyddsutrustning i form av engångshandskar, munskydd och skyddsdräkter att ta i bruk om det skulle behövas.
Fångarna verkar förstå den allvarliga situationen och trots att deras möjligheter att hålla kontakt med den civila världen har begränsats har det inte förekommit några oroligheter,
– Ingen vill bli sjuk. Fångarna är medvetna om hur allvarligt läget är och de sköter om sig.
Droghandeln kan försvåras
Vid Sydvästra Finlands polisinrättning säger kriminalöverkommissarie Kaarle Lönnroth att man ännu inte har märkt att tillgången på narkotika skulle ha minskat i gatuhandeln.
Men på sikt kan de stängda gränserna leda till att det blir svårare för narkotikahandlarna att få tag i sina substanser.
– Jag kan tänka mig att det inte är så lätt att ta in droger i landet då riksgränsen är stängd. Också stängningen av landskapsgränsen till Nyland försvårar införseln av narkotika.
LÄS OCKSÅ:
United Brotherhood styr Åbo fängelse med utpressning och hot om våld
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.