Het sommar i Kimito-bryggeriet
Årets värmebölja var en pärs också för Kimito Brewing.
– Kylmaskinerna fick prestera allt vad de kunde. Förstås gick en sönder då vi hade 5 000 liter öl som skulle kylas ner. Då var goda råd dyra men vi fick hjälp i tid så inget blev förstört.
Det säger Jonas Sahlberg, förr vinimportör men sedan dryga året ölbryggare.
– Erfarenheten från vinbranschen är faktiskt till hjälp. Jag kan snabbt känna på smaken om något blir bra eller inte, säger han.
Mörka sorterna äntligen bra
Sahlberg är nöjd – ja i själva verket lycklig – över att nu också ha fått de mörka sorterna att bli sådana som han vill ha dem.
– Det var en svår nöt att knäcka, det bara blev inte bra. Det var nästan så mitt självförtroende försvann. Sedan kom en kompis – han sysslar med ölbryggeri i liten skala hemma hos sig – och hjälpte, och så föll pusselbitarna på plats. Äntligen.
Fler än väntat har hittat butiken
Intresset för mikrobryggerier ligger i tiden, så ölkännare både från Tyskland och USA har tittat in, och långt fler privatpersoner än väntat har kommit för att handla i bryggeributiken.
– Ofta har de tagit av alla sorter, för att smaka. Jag är glad över att vi nu har haft så mycket öl att det faktiskt har räckt till. Nu har vi också kvaliteten på en sådan nivå att vi är nöjda, säger Jonas Sahlberg.
Cirka 10 ölsorter
Sedan början av augusti är också hans hustru Stina Meller-Sahlberg anställd i bryggeriet, där hon förstås – som det är i småföretagarfamiljer – har jobbat också tidigare på all sin lediga tid. Men nu har hon lämnat sin anställning och blir bryggare på heltid hon också.
Kommer ni att öka produktionen?
– Nej, vi håller oss till 40-45 000 liter per år, det räcker. Kanske vi också får tid att till exempel för
krogpersonal berätta om vårt öl, säger Jonas Sahlberg.
Har era kunder varit extra intresserade av någon ölsort?
– Nej, intresset fördelar sig rätt jämnt på alla våra cirka tio sorter.
Två nya sorter till ölfestival
Till Stopenheim-ölfestivalen i Kimito den 1 september lanseras två nya ölsorter, en lager och en citrus pale med citrusfrukt och -skal som ingredienser.
Festivalen ordnas i Westankärrs gård enligt ett lite förnyat koncept. Det blir mat, öl, (alternativt cider och vin), och chans att dansa till Karisorkestern Shut Up And Kiss Me. Alltså ingen bayersk blåsorkester denna gång, även om idén till ölfestivalen för några år sedan ”importerades” från Tyskland.
Omkring 250 gäster får plats i Westankärrs festlokal.
– Det blir en god möjlighet för oss att presentera vårt öl, säger Jonas Sahlberg.
Problemlösningsjobb
Sedan fortsätter han att skyffla malt, diska tankar, fylla på tankar och lyfta tunga grejer samtidigt som han kollar klockan hela tiden. Minst femton arbeten per dag är sådana där det gäller att passa tiden noga.
– Så skulle det ju vara bra att vara rörmokare och mikrobiolog också. Finlands enligt min mening bästa bryggare Tatu Hiitola på Panimo Hiisi sade en gång att bryggarjobbet är problemlösning. Det håller jag verkligen med om.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.