Hjortdjursolyckorna fortsätter att öka – i Pargas och Åbo ska man också se upp för rådjur

Hjortdjur börjar röra sig efter vintern och i Egentliga Finland orsakar särskilt vitsvanshjort många olyckor. Antalet hjortdjursolyckor i hela landet stannade av i fjol, men i Egentliga Finland ökade antalet olyckor ytterligare. Det är bra att vara extra försiktig på vägarna nu och fästa uppmärksamhet vid varningsskyltar.
I fjol inträffade mer än 3 500 hjortdjursolyckor i Egentliga Finland, medan antalet var något under hundra färre året innan. Ännu för fem år sedan inträffade nästan tusen olyckor färre i Egentliga Finland jämfört med i fjol. De flesta olyckorna sker med vitsvanshjort och rådjur. Maj är den egentliga högsäsongen för olyckor på våren, men skadorna med vitsvanshjort stiger redan i april.
Vitsvanshjortolyckor inträffar särskilt i Loimaa, Pöytis och Salo. Till skillnad från de flesta kommuner har skadorna i Loimaa minskat under de senaste åren. I rådjursolyckorna betonas i sin tur Pargas, Salo och Åbo.
Djurens naturliga rörlighet en orsak
Orsaken till det stora antalet olycksfall är djurens naturliga rörlighet på våren. De flesta kollisioner på våren inträffar med rådjur och vitsvanshjortar som letar efter föda. Dessutom får hjortkalvarna klara sig själva efter en viss tid på våren och då kan de gå vilse på vägarna.
– Antalet hjortdjursolyckor, särskilt med vitsvanshjort, var i maj förra våren många fler än året innan, men i juni minskade antalet för sin del, säger direktör Mikko Pöyhönen , som ansvarar för Fennias fordonsförsäkrings- och fordonsskadetjänster.
Så undviker du krock med hjort
- Kör alltid pigg och frisk och med måttlig hastighet. Undvik att köra i dåliga väderförhållanden och mörker, om det bara är möjligt.
- Använd säkerhetsbälte och koncentrera dig på trafiken. Olyckor med hjortdjur beror ofta på att föraren blir överraskad i situationen och inte hinner reagera i tid. Reaktionsförmågan försämras ytterligare om föraren är trött eller om körhastigheten är för hög.
- Observera vägmärken som varnar för älgar och hjortdjur. De har satts ut på sådana ställen där olyckor ofta inträffar. Sannolikheten för att möta hjortdjur är alltså större än normalt.
Särskilt rådjur rör sig i april–maj, men också andra hjortdjur är aktivare och rör sig i stor utsträckning på våren. - Om du råkar ut för en olycka med hjortdjur, eller om du märker att någon annan har gjort det, ska du varna den övriga trafiken och ta hand om de skadade.
- Ring nödnumret 112 och ge en tillräcklig beskrivning av olycksplatsen.
Enligt Pöyhönen är det bra att lätta på gaspedalen nu, även om stugan lockar och vädret tills vidare har varit bra.
– Hastigheten är avgörande i en situation där ett hjortdjur plötsligt dyker upp framför bilen. Ju högre hastighet, desto längre bromssträcka. Rådjur rör sig ofta i områden där den tillåtna hastigheten är 80 eller 100 kilometer i timmen.
Pöyhönen påpekar att vägmärken som varnar om älgar och hjortdjur uttryckligen placeras på sådana ställen där djuren enligt statistiken rör sig oftare. Då är det bra att sänka hastigheten.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.