Förflytta dig till innehållet

Högt uppskattad läkare dömer ut landskapsmodellen: "Läkarbristen beror på att jobbet är för tungt

SPT
Rollator och kvinna
SPT

Arkiater Risto Pelkonen blev inte förvånad när det under vintern avslöjades att det finns allvarliga brister inom äldrevården. Enligt honom tar man inte hänsyn till de mest utsatta i samhället. Foto: SPT

Yles morgonprogram på lördagen diskuterades läkarbristen i den offentliga sektorn. Den meriterade läkaren Risto Pelkonen, som tilldelades hederstiteln arkiater 1995, var gäst i studion.
Enligt Pelkonen har en del mindre kommuner svårt att locka till sig läkare, och det finns ingen enkel lösning på situationen.
– Den offentliga hälsovården lider helt enkelt av personalbrist. På tjugo år har det skapats 3 000 jobb till specialistvården medan det har skapats drygt 300 nya jobb till primärvården. Jobbet är så oerhört tungt att ingen riktigt orkar med det, säger han i morgonprogrammet.
Han säger att det behövs fler tjänster och mer finansiering till vården.
Att vårdreformen föll var en besvikelse för en del mindre kommuner som har problem att ordna den offentliga vården enligt det nuvarande systemet. Men sett till helheten var det bra att reformen föll på målsnöret, säger han.
– Mallen med valfrihet och landskap skulle helt enkelt inte fungera.
Han säger i intervjun att regeringens valfrihetsmodell var problematisk i och med att skattemedel skulle ha gått till privata vårdbolag.
Han tror att det bästa alternativet är att utgå från de nuvarande sjukvårdsdistrikten, och lämna valfriheten utanför reformen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit