Förflytta dig till innehållet

Nu behövs vinterkläder för tonåringar — Hope i Åbo hjälper 450 familjer med kläder och skor

Välgörenhetsorganisationen Hope hjälper barnfamiljer i Åbo, säger Linda Vellamo. Foto: Carina Holm


Babyoverallerna hänger tätt och på hyllorna finns böcker, skor och till och med barnmatsburkar. Kläderna är sorterade enligt storlek och typ: t-skjortor för flickor i storlek 92, kjolar och byxor i storlek 116, pyjamas i storlek 104 och så vidare.
Välgörenhetsföreningen Hopes kunder får plocka vad de behöver i sin kundkorg, utan att betala för kläderna eller skorna.
– Man får ta en rock och ett par utebyxor, ett par skor, ett par stövlar och regnkläder. Av innekläderna får man ta vad man behöver, men vi har också begränsat antalet leksaker per kund så att det ska räcka till fler, säger Linda Vellamo vid föreningen Hope i Åbo.
Hon jobbar tre dagar i veckan via arbetskraftsbyrån för föreningen. Verksamheten bygger på frivillighet och omkring 25 frivilliga deltar i hjälparbetet.

Alla barn är lika mycket värda

– Alla barn ska vara lika mycket värda. Vi jobbar för att barn i Finland ska ha mer jämlika möjligheter till en bra vardag, säger hon.
För fyra år sedan hjälpte föreningen drygt 200 familjer med 470 barn på ett år i Åbo. Nu har antalet hjälpbehövande mer än fördubblats.
– I år har vi redan hjälpt omkring 450 familjer med tusen barn och unga. Året är inte slut och det kommer hela tiden fler som behöver hjälp.
Föreningen hjälper familjer med barn och unga upp till 18 år med kläder, skor eller begagnad idrottsutrustning.
En del blir hänvisade till Hope från socialen eller utlänningsbyrån, andra tar kontakt på egen hand.

Också idrottsutrustning, som fotbollsskor, kan barn och unga få hjälp med. Foto: Carina Holm

Första kontakten via e-post

För att få hjälp via Hope måste man ha ett finländskt FPA-kort. Den första kontakten med föreningen sker alltid via e-post och sedan kallas den som behöver hjälp till en intervju.
– Just nu behöver vi mera vinterkläder och vinterskor speciellt för äldre barn och tonåringar i storlekarna 160–XL och skor i storlekarna 36–48. Vi har så lite vinterkläder att ge vidare för tillfället och tar tacksamt emot sådana, säger Vellamo.
Handskar i tonårsstorlek behövs också akut.
– Många tycker om att sticka pyttesmå vantar och sockor, men vi brukar säga till dem att vi också behöver sockor och vantar i större storlekar.

Hela och rena kläder tas emot

Också underkläder för tonåringar är en bristvara.
Vellamo säger att kläderna som föreningen tar emot inte behöver vara nya, bara de är hela och rena.
– Vi har ingen tvättmaskin och har inte möjlighet att vare sig tvätta några kläder eller lappa dem. Därför är det på riktigt viktigt att kläderna som vi får är hela och rena. Säckar med kläder som har stått i ett uteförråd och blivit mögliga hjälper ingen.
Listan på vad som behövs är lång och varierande.
Efterfrågan på tvillingvagnar och spjälsängar så stor att det är kö till dem. Ishockeyhjälmar är det brist på, och många par skridskor har redan gått åt den här hösten.

Cyklar och sängkläder behövs

– Också cyklar tar vi gärna emot. Vi hade en kampanj i våras för att samla in cyklar och fick många, men nu behövs speciellt cyklar för 9–10-åringar. Många behöver cykeln också på vintern.
Hyllan med handdukar i Hopes lokal gapar nästan tom och också lakan, täcken och dynor skulle föreningen behöva mer av.
– Småbarnslakan har vi, men speciellt större täcken behövs.
Föreningen tar också emot böcker och spel på svenska och engelska förutom finska.
En del donationer kommer från företag, men mycket ges av privatpersoner.

Småbarnskläder finns det att ge vidare, men vinterkläder för tonåringar skulle föreningen behöva mer av. Foto: Carina Holm

Uppfyller också drömmar

Hope ordnar ofta olika kampanjer beroende på säsong. Inför skolstarten samlade man in skolväskor och ryggsäckar och fick över 300, som man kunde ge vidare till behövande barn. Inför sommarlovet fick över 80 tonåringar hjälp att uppfylla en dröm med hjälp av presentkort exempelvis till frisörer eller restauranger.
– Vi försöker att hälften av det som samlas in genom kampanjerna går till nya kunder och hälften går till tidigare kunder.
Linda Vellamo säger att barn i familjer som har det sämre ställt är som vilka barn som helst. Därför är det också viktigt att skolväskorna som samlas in på hösten är nya och speciellt för unga i högstadie- och gymnasieåldern är märkesväskor eller ryggsäckar viktiga.
– Vi tar också gärna emot spelkonsoler. Det är sådant som är helt omöjligt för våra familjer att köpa.

Ingen ska se skillnad

Eftersom det är viktigt för föreningen att betona att alla barn är lika mycket värda, är det också viktigt att de kläder som familjerna får från Hope är relativt nya.
– Man ska inte kunna se skillnad i skolan på vem som har pengar och vem som inte har det, säger hon bestämt.
Den hjälp som familjerna får betyder mycket för dem.
– Vi får mycket tack för vårt arbete. En del kommer med tårar i ögonen när vi har hjälpt dem i vardagen, säger hon.

Kläder sorterade enligt typ och storlek. Foto: Carina Holm

På önskelistan: adventskalendrar och julklappar

Hope hjälper allt fler barn och unga varje å
I november tar föreningen Hope, som hjälper mindre bemedlade barnfamiljer, gärna emot adventskalendrar, både med bilder och godis, för att också barn i familjer som inte har det så gott ställt ska få öppna en lucka varje dag i december.
Under tiden 1–16 december samlar föreningen in julklappar till barn och ungdomar. Föreningen finns på Hansatorget onsdag–söndag, men julklappar tas också emot på Kraftgatan 5 i Åbo under föreningens kontorstider måndag–torsdag klockan 10–14.
– Vi vill gärna påminna den som ger en julklapp att tänka lite extra på innehållet. Det här kan vara den enda julklapp som barnet får. Många barn har inget stödnätverk alls och saknar kanske mor- och farföräldrar eller så är de i så dåligt skick att de inte kan hjälpa till, säger Linda Vellamo från föreningen Hope.
Julklappen ska vara ny och värd högst 50 euro.
Föreningen Hope nås på turku@hopeyhdistys.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit