Förflytta dig till innehållet

Hösten är spindlarnas tid

Spindelväv. Här byggs ett fångstnät av en ivrig spindel som rundar nätet varv efter varv in mot mitten. Silkestråden dras med hjälp av benen som arbetar oavbrutet. Foto: J-O Edberg

En septemberkväll när jag kom hem från en sen kvällspromenad noterade jag att en gäst hade dykt upp vid hustrappan.

Det är en gäst som bestämt sig för att stanna, åtminstone för en tid.

Det jag ser är en spindel som är i full färd med att bygga sig ett fångstnät uppe i ett hörn vid husväggen.

Spindelnätet och spindelns framfart syntes tydligt mot gårdslampans sken. Det är ingen tvekan om att den här spindeln förbereder sig för jakt.

Spindlar är rovdjur och äter andra insekter, men kallas också nyttodjur eftersom de äter upp skadliga insekter.

Efter sommaren har spindlarna ätit sig feta och det är på hösten man kan se dem som tydligast. När det mörknar om kvällarna drar sig insekterna till våra upplysta hem och spindlarna följer efter.

Spindeln vid min trappa har valt en strategisk plats för sitt fångstnät i skenet från gårdslampan. I lampskenet kan man redan se småkryp i luften.

Jag gillar egentligen inte spindlar, men lider inte av spindelfobi. Spindlarna känns bara motbjudande.

Men den här gången blir jag fascinerad av spindelns arbete och nyfiken på spindlarnas liv.

Spindlar finns överallt, totalt cirka 650 spindelarter finns i vårt land.

Det är också vanligt att de förekommer inomhus. Spindlarna som kryper omkring i våra bostäder hör till gruppen husspindlar.

Jag förmodar att spindeln som bygger nät vid min trappa knappast är en husspindel. Den beter sig snarare som en hjulspindel.

Hjulspindlar bygger nät i form av spiralformade hjulnät. Näten byggs enligt ett visst mönster.

Tråden som spindlarna bygger sina nät med är av silke . Den bildas i spindelns spinnkörtlar som sitter på spindelns bakända. Ämnet är till en början flytande men då det lämnar spindeln blir det till en fast tråd som är klibbig.

Min spindelgäst har redan hunnit en lång bit på väg i byggandet av sitt fångstnät. Nätet ska hålla för att fånga mat i flera dagar.

Spindeln spinner intensivt och metodiskt, varv efter varv. Tråden dras med hjälp av benen som går an oavbrutet, fångstnätet växer bit för bit.

Ett imponerande bygge måste jag säga.

Spindlarna använder tråden till en mängd olika saker. De använder den för att jaga föda och de virar in sina ägg i den. De förflyttar sig också med hjälp av tråden.

En del spindlar bygger ett gömställe åt sig en bit från nätet där de ligger och lurpassar på sina byten. Andra spindlar väntar inne i nätet.

Spindlarna har dålig hörsel och saknar luktsinne. Men där är mycket känsliga för vibrationer och vet genast när ett byte närmar sig.

Spindlar är ordentliga och håller ordning, de är nästan smått pedantiska rovdjur.

De städar sitt nät med jämna mellanrum och rensar bort gamla matrester och annat skräp som fastnat i de klibbiga trådarna.

Källor: Illustrerad vetenskap, Allt om vetenskap, Luonto.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit