Höstvandring – då finns mängder av leder i skärgården


Fina klipphällar. Vandringen längs leden upp på Vargberget i Nagu bjuder på en hel del sådana. Den 2,4 kilometer långa vandringsleden är bara en av många korta leder som finns i skärgården – lämpliga för dagsutflykter.
Vargberget. Den 46 meter höga bergknallen nära Mattnäs i Nagu gör enligt legenden skäl för sitt namn. Här ska byborna på 1800-talet ha jagat upp traktens vargar längs bergssluttningen – tills de trillade över stupen högst upp.
Numera går vandringen över klipphällar och på skogsstigar i betydligt makligare takt. Den drygt två kilometer långa vandringsleden börjar på en grusväg, fortsätter på en skogsstig och går bitvis längs klippbranter – som gjorda för klättring om man har rätt utrustning och sinnelag. Avslutningsvis en lite knixig stigning och sedan – utkikstorn, fikabord – men framför allt en vacker utsikt över Måsnäsfjärden, Mattnäsfjärden och Tällholmsfjärden och dess öar.
Korta leder perfekta för dagsutflykter
Ett vindskydd med eldstad finns för de som skulle vilja övernatta eller söka skydd mot oväder – annars är vägen hem riktigt kort. Genvägen går över några för den här leden karaktäristiska klipphällar – och sedan är det inte långt dit det går att ställa cykel eller bil.
Den lilla vandringsleden till Vargberget är långt ifrån något unikt i Åbolands skärgård. Och när den första frosten nu börjar göra skogen färgrik finns massor av dagsutflyktsleder att välja mellan.

Övernattning i det fria? Eller bara i behov av skydd för ovädret? Längs med vandringslederna i skärgården finns här och var uppbyggda vindskydd.
– En av mina favoriter är just Vargberget. Jag tycker det är hemskt fint att klättra upp lite och se över trädtopparna. Går jag i skogen handlar det mer om att plocka svamp. Sedan tycker jag om att gå även utanför lederna och gillar utskärsöarna Jungfruskär och Jurmo, säger Martti Nilsson som är turismombud för Pargas stad.
2014 gav Skärgårdens turistinformation ut en broschyr där alla de kortare vandringslederna finns samlade, men den är numera en raritet då det inte gjorts något nytryck. Numera finns kartorna och turbeskrivningarna digitalt och Nilsson tror att det kommer att vara framtiden. Även om han gärna hjälper dem som kommer in till Pargas turistbyrå genom att skriva ut kartor.
– Vi har ett ansvar för att göra informationen tillgänglig och ska försöka göra det bättre när vi bygger nya hemsidor, säger Nilsson.

Svårt att gå vilse. En karta i början av leden och väl utmärkt längs stigen.
Ofta har lederna kommit till genom ett projekt – men när det är slut finns det risk att de förfaller om inte någon tar hand om dem.
– Det är en utmaning att hålla lederna i skick och att tillgängliggöra informationen. Det har inte direkt varit någons bord, men vi söker olika former för det här. Exempelvis har man gjort så på andra håll i Finland att kommunen försett exempelvis byalag med material och så har de stått för arbetskraften. Jag skulle vilja ha mer sådant här, säger Nilsson.
Kartor och turbeskrivningar
Kortare vandringsleder i Åbolands skärgård går att hitta i Pargas
Kimitoöns leder finns här
Peter Alexis
nyheter@aumedia.fi
Vargbergets vandringsstig går på privat mark, utsiktstornet, utmärkningen, uppbyggda vindksyddet, bord och bänkar finns pga aktiva, kunniga medlemmar i Mattnäs Byalag. Byalaget har även bekostat det behövliga materialet. Platsen besöks flitigt och trevligt så men ibland blir man ledsen pga skräp som lämnas i den vackra naturen.