Förflytta dig till innehållet

HS: Finländarna vill inte byta namn på moderskapsförpackningen

Arkiv/ÅU

Arkiv/ÅU

ÅU-foto


88 procent av finländarna tycker att det är ganska onödigt eller absolut onödigt att byta namn på moderskapsförpackningen, enligt en enkät av Helsingin Sanomat.
1119 finländare i åldern 15–74 svarade på enkäten som utfördes i slutet av november.
Folkpensionsanstalten efterlyser just nu nya namn på moderskapsförpackningen, som ges till alla mammor. Tanken är att beakta pappor och mer annorlunda familjer bättre. Förslaget kommer ursprungligen från familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C).
– Enligt FPA:s kunder så måste vi diskutera en namnändring. Ett nytt namn skulle göra samhället mer jämlikt, säger FPA:s chef för förmåner Johanna Aholainen till HS.
Enligt Aholainen har det kommit in tusentals förslag på nya namn till FPA. De bästa förslagen ska lämnas in till Social- och hälsovårdsministeriet i januari.
Enligt enkäten tycker 64 procent av de som svarat att det är absolut onödigt att byta namn på förpackningen.
Förslag som skymtat i sociala medier är bland annat föräldraförpackning och babylåda.
Nio av tio av männen som deltog i enkäten anser att namnet på förpackningen inte kränker pappor. 83 procent av kvinnorna var av den åsikten.
Under 10 procent av de som svarade tycker att förpackningen måste byta namn för att bättre beakta alla familjer i Finland i dag.
En namnändring skulle eventuellt kräva att lagen om moderskapsunderstöd från 1994 ändras. Där står att statligt moderskapsunderstöd ska betalas till kvinnor.

Dela artikeln

En kommentar: “HS: Finländarna vill inte byta namn på moderskapsförpackningen

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit