Förflytta dig till innehållet

HS: Matti Sarén, känd från flera värdetransportrån i Åbotrakten, har dött – rånförberedelser i Lundo påverkade lagstiftningen

Arkiv/Johan Backas
rättegång
Matti Sarén till vänster, på en bild i ÅU, under rättegången år 2008 efter Finlands Bank-rånet och det planerade rånet i Lundo.

”Finlands mest kända värdetransportrånare” Matti Sarén har dött, skriver tidningen Helsingin Sanomat.

Sarén blev 51 år. Han dog på självständighetsdagen i Helsingfors.

Sarén deltog bland annat i rånet på Finlands Banks gård i Åbo 2007, där rånarna kom över cirka 1,5 miljoner euro.

Påverkade lagstiftningen

Senare samma år deltog han även i förberedelserna av ett värdetransportrån i Lundo, men där stoppade polisen rånarna innan rånet hann ske. Fallet blev viktigt för den finländska lagstiftningen, konstaterar HS, eftersom det skyndade på en kriminalisering av planeringen av vissa grövre brott.

Men eftersom den lagstiftningen då ännu inte fanns friades Sarén till slut från åtalet om rånförsök i Lundo. Däremot fick han över åtta års fängelse för rånet vid Finlands Bank.

Sprängning i Salo

Matti Sarén deltog senare i ett rånförsök på motorvägen i Salo år 2016, där rånarna försökte spränga sig in i en värdetransportbil. I samband med rånförsöket hotade man värdetransportens förare och sköt skott mot vindrutan.

Sarén dömdes till drygt 6 års fängelse, men blev frisläppt för några år sedan. Han har senare arbetat som stödperson i kriminalvården samt engagerat sig för Ukraina, skriver HS.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit