Hummus och guacamole – två såser som lämpar sig till förvånansvärt liknande maträtter
Toppa salladen och diverse skålar med en färgrik rödbetshummus och servera guacamolen på en bädd av batat.
Eller varför inte prova vice versa med hummus på bataten och guacamole i svartbönsskålen? Vi tipsar, du bestämmer.
RÖDBETSHUMMUS
1 rödbeta
1 msk tahini
0,5 citron
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
2 msk kokspad från rödbetan
240 g kikärter
2 msk olivolja
Skär rödbetan i klyftor och koka tills den är mjuk. Ta vara på två matskedar av kokvattnet. Skär bort skalet från rödbetorna och låt svalna.
Lägg tahinin i en matberedare tillsammans med den pressade saften från citronen. Mixa i en minut tills tahinin blivit krämig.
Tillsätt hälften av de sköljda och dränerade kikärterna, vitlöksklyftan, salt och de kokade skalade rödbetsklyftorna. Mixa till en slät massa.
Tillsätt olivoljan och resterande kikärter. Mixa slätt i två minuter och tillsätt kokspadet. Mixa ytterligare en minut.
BATATSKÅL MED BACON
Batatfranskisar
2 batater
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk rökt paprikapulver
0.5 tsk spiskummin
1 tsk salt
3 msk olivolja
Guacamole
2 avokadon
0,5 lime
2 vitlöksklyftor
1 krm chiliflingor
2 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
Tillbehör
2 ägg
150 g bacon
4 vårlöksstjälkar
2 msk créme fraiche
Värm ugnen till 200 grader. Skala bataterna och skär dem i stickor. Placera bataterna i en skål och ringla över olivoljan och rör ner alla kryddor. Se till att bataterna är jämnt kryddade.
Placera ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Strö över de kryddade batatfranskisarna i ett jämnt lager. Grädda franskisarna på ugnens mellersta fals i 25 minuter.
Stek baconet knaprigt och placera på ett hushållspapper så extra fett rinner av. Stek ett ägg i taget i samma stekpanna som baconet stektes i. Gulan får gärna vara rinnande.
Finhacka vårlöken.
Gör guacamolen genom att skala avokadon och ta bort kärnan. Skala och finhacka vitlöken. Mosa sönder avokadon i en skål och pressa över saften från limen. Smaka av med chiliflingor, salt och peppar.
Lägg franskisarna i en skål, klicka över av guacamolen, créme fraiche, smula över av det knapriga baconet och placera det stekta ägget överst. Strö över av den finhackade vårlöken och servera.
BUDDHA BOWL & SVARTA BÖNOR
280 g svarta bönor
50 g grönkål
0,25 zucchini
1 morot
0,25 romanesco blomkål
1 söt paprika
1 dl quinoa
1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
30 g blandade körsbärstomater
1 msk rödbetshummus
mikrogroddar till servering
Koka quinoan enligt instruktionerna på paketet. Rör ner en halv grönsaksbuljongtärning.
Skär bort stammen på grönkålen och strimla bladen. Hetta upp olivoljan och stek grönkålen tills den blivit knaprig.
Skala och spiralisera moroten. Riv eller spiralisera zucchinin. Skiva paprikan. Skär romanescon i floretter.
Koka de svarta bönorna i eget lag, en deciliter vatten och den andra halvan av grönsaksbuljongtärningen. Koka i ett par minuter och häll därefter av vattnet från bönorna men hjälp av en sil.
Halvera körsbärstomaterna.
Placera samtliga ingredienser i en skål och toppa med rödbetshummus och mikrogroddar.
Text och foto: Sofie Sergelius
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.