Förflytta dig till innehållet

Hundra år bakåt i tiden

Gamla lekar utlovas. Foto: Sagalund

Tjugo barn får den 29-30 september i Kimito pröva på att leva nästan som för 100 år sedan. Det är Kimitoöns, Pargas och Raseborgs 4H-klubbar som tillsammans med Sagalundmuseets barnklubb ordnar ett läger där man får leka och äta som förr, som ett led i firandet av Finland 100 år.
– Det blir rejält med mat, inga knorrande magar, lovar Clara Bergström, 4H-ledare på Kimitoön.
Maten lagas tillsammans med barnen av sådant som odlades också förr. Eftersom lägret hålls i Sagalund – där 4H tillsammans med Amosparkens skola i flera år har haft köksland – så finns det möjlighet att ta direkt från kökslandet.
– Så blir det lekar från förr. Vi kan klä ut oss, ha rollspel hur det var att leva då, och vi kan sitta i en lyktas sken och berätta historier från förr, säger hon.
Barnen får övernatta i gamla Vreta skola i Sagalunds museipark. Lördagen avslutas klockan 13-15 med att Åbolands naturskola lär barnen hitta ätliga växter.
– Vi kommer att smaka, dofta på och tillreda sådant vi samlar i naturen, och fundera kring nyttoväxter förr och nu. Alla – också vuxna – är välkomna att delta här, men till själva lägret behövs anmälan, säger Bergström.
Hälften av platserna har redan gått åt. Barn i åk 3-6 är välkomna.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit