Förflytta dig till innehållet

Hundratals kom för att titta på freestyle motocross i Finby

Nöjd FMX-förare. Evenemanget Sebfmx Fest ordnades för andra gången av den professionella extremföraren Sebastian Westberg. Bild: Adrienne Westerback.


Evenemanget Sebfmx Fest ordnades för andra året i rad.
Dagen hade en biljettgräns på 500 och de såldes slut på förhand redan för två veckor sedan.
– I fjol hade vi 200 människor som kom, så det är definitivt en ökning. Det är inte fråga om att det inte skulle komma mer folk men resurserna räcker inte till mera för tillfället, säger FMX-proffset Sebastian Westberg som står bakom arrangemangen.

Ordnade evenemanget på hemmaplan

Platsen för lördagens FMX-evenemang är Westbergs egen motocrossbana hemma i Finby i Salo.
För ungefär 15 år sedan var banan bara en stig som Westberg själv brukade cykla på, men är nu en av Europas största FMX-banor.
– Det kändes smartare att ordna evenemanget här på egen mark istället för någon annanstans, eftersom här redan finns en färdig bas, säger han.

Häftiga tricks. Det krävs mycket träning för att våga upp i luften. Bild: Adrienne Westerback.

För hela familjen

För att det skulle rymmas mera människor den här gången lät Westberg utöka området och tillföra mera läktare för fler sittplatser. Han är mer än nöjd över slutresultatet.
– Det känns otroligt bra just nu. Vi har haft ett fantastiskt väder i dag och jag är så glad över att vi faktiskt lyckats få folk ut hit i skogen, skrattar han.
För honom var det dessutom viktigt att evenemanget skulle vara till för hela familjen och att det därför är fullständigt alkoholfritt.
– Sporten är inte så stor in Finland ännu så det här är ett sätt att slippa ut ur boxen och låta allmänheten ta en del av den. Det här är ett helhetsevenemang som jag inte tror att finns någon annanstans i landet, säger han

Släppa loss. Det ena tricket häftigare än det andra under lördagens heldagsevenemang. Bild: Adrienne Westerback.

Ensam finsk tävlare i världsklass

Sebastian Westberg är för tillfället Finlands enda professionella freestyle motocrosschaufför som tävlar i världsklass.
Som åttaåring började han köra moped och FMX har han tränat i ungefär sju år.
– Första gången som jag såg någon som utförde sporten var 2005 i Hartwall arena i Helsingfors. Vi var där för att titta på en monstertruckshow, men i pausen hade de en visning av FMX och jag fastnade genast för det, säger han.

Vågade komma och titta. Alma Ölander (t.v.) och Pia Uggelberg från Åland har familj i Finby och berättar att de tog mod till sig för att komma och se på hoppen. De är överens om att det ser läskigt ut men tycker det är roligt att det ordnas. Bild: Adrienne Westerback.

Krävs teknik och mod

När det kommer till Westbergs egen karriär som extrem- och motorsportförare så är han helt och hållet självlärd. Enligt honom krävs det också väldigt mycket träning och motivation.
– Det är viktigt att inte bli rädd. Krashar hör till sporten, men eftersom allting i luften sker på bara några sekunder så måste man veta vad man sysslar med för att hållas hel, säger han.
Det svåraste anser han att är behärskandet av tekniken.
– Det är det som tar tid att lära sig, man börjar absolut inte med att köra upp i luften genast.
Hur vågar man köra upp i luften?
– Det kommer nog med åren, men man måste bara våga för att lyckas, säger han.

Glada miner. Besökare i alla åldrar deltog i Sebfmx Fest i Finby. Bild: Adrienne Westerback.

Hoppas kunna ordna igen

För Sebastian Westbergs del är arrangerandet av FMX-evenemang ett heltidsjobb. Det förverkligar han genom det egna företaget Sebfmx Events.
– Jag har planerat och jobbat inför det här evenemanget sedan november, och så är det över på en dag, ler han.
Sebastian Westberg vill kunna ordna och utveckla Sebfmx Fest tills nästa sommar.
– Jag hoppas också kunna utöka resurserna så att det skulle rymmas mera människor. Det gör ont i hjärtat att säga nej bara för att vi inte har möjlighet att sälja fler biljetter, säger han.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit