Hur Raseborgs sjukhus ser ut som kompetenscenter på svenska klarnar först senare – läkare hoppas man kan nå patienter också utanför regionen
På torsdagen blev det klart att Borgå och Raseborg sjukhus beviljas en miljon euro för att stödja verkställandet av de språkliga rättigheterna i regeringens kompletterande budgetförslag för 2024.
Sjukhusen ska bli nätverksbaserade kompetenscenter med fokus på de språkliga rättigheterna inom social- och hälsovården. Men vad detta betyder i praktiken är lite oklart.
Arbetet med att utveckla kompetenscentren har inletts och en arbetsgrupp bestående av tjänsteinnehavare från social- och hälsovårdsministeriet, HUS, Västra Nylands välfärdsområde och Östra Nylands välfärdsområde har tillsatts.
– Detaljerna klargörs av den arbetsgrupp som nu jobbar. Fokus ska vara på utveckling till exempel av vårdstigarna på svenska, sade SFP:s riksdagsledamot Henrik Wickström till ÅU på torsdagen.
Kräver riktlinjer med HUS
Karisbon Elisabeth Kajander är servicechef för Västra Nylands välfärdsområdes svenska avdelning.
– Jag har hört om kompetenscentret och läst om det i regeringsprogrammet. Men vi är precis lika ovetande som alla andra. Vi väntar med spänning på att få veta mer. Det är ett politiskt initiativ eftersom det finns en vilja att bevara sjukhuset. Jag misstänker att det baserar sig på sådant som vi diskuterat tidigare, innan välfärdsområdet blev aktuellt. Då handlade det om att bygga ut ett praktiskt forskningscentrum med fokus på svenska språket.
Det man enligt Kajander åtminstone måste ta ställning till är hur arbetet fördelas inom sjukhuset väggar.
– Raseborgs sjukhus är en HUS-enhet nu. Nu måste man fundera på vad som ska överföras till välfärdsområdet och hur innehållet ska utformas. Jag antar att man måste dra upp riktlinjer med HUS. Vi väntar på att arbetsgruppen har samlats och informerar oss om hur man tänkt och vad ett kompetenscenter ska innehålla, säger Kajander.
Välfärdsområdet har språkligt specialuppdrag
Det språkliga fokuset är speciellt intressant för Kajander och hennes kollegor med tanke på att Västra Nylands välfärdsområde har ett specialuppdrag enligt lagen om ordnande av social- och hälsovård.
Detta specialuppdrag är att stödja utvecklingen av de svenskspråkiga social- och hälsovårdstjänsterna i hela landet.
– Vi ska hjälpa andra tvåspråkiga områden i deras utvecklingsarbete, säger Kajander som ansvarig chef för specialuppdraget vilket innebär att hon övervakar och koordinerar jobbet.
– Samarbetet har kommit bra i gång och fungerar mycket bra. Vi gör inte arbetet för dem, men vi stöttar dem. För detta har vi inte beviljats några extra medel, påpekar Kajander.
Fredrik Forsström är lokal direktör för Raseborgs sjukhus.
– I detta skede vet jag inte så mycket mer än att pengarna beviljats och att en arbetsgrupp tillsatts att börja planera hur kompetenscentret ska förverkligas. Vi hoppas ju att vi i och med projektet kan förstärka vår svenskspråkiga service i vår egen region, men också för ett större område, säger Forsström.
Forsström kan inte i detta skede säga vad ett kompetenscenter skulle innebära i förhållande till sjukhuset i dag.
– Det är väl bland annat det som arbetsgruppen nu ska definiera.
Vi har redan Finlands Svenska Kompetenscenter Ab med en färdig organisation och infra. Borde medlen ha styrts dit i stället för att börja bygga upp två nya ”himlar”, som ingen tydligen ens begärt?