Förflytta dig till innehållet

I Gottorp är det gott att vara, så helsingforsarna Marina och Mathias Bergman valde Pargas

Huset Gottorp på Vävargatan i Pargas ståtar i en prakt som aldrig förr. Foto: Anja Kuusisto

Egentligen skulle inte Marina och Mathias Bergman bli Pargasbor. De har ett hem i Helsingfors och sommarstället finns i Houtskär.
Men så såg de ett hus till salu, och blev så förtjusta att livet tog en ny riktning.
Det var inte vilket hus som helst utan det för många Pargasbor bekanta Gottorp.
En trähusdröm som hunnit tjäna som allt mellan prästgårdstorp, tandläkar- och veterinärmottagning, mödrarådgivning och arbis. Under 2000-talet har det blivit ett privatägt egnahemshus i stadsdelen Prästgårdsmalm, intill Gamla Malmen.
– De förra ägarna hade lämnat ett snyggt hus efter sig och vi tänkte därför först att det bara handlar om en ytrenovering, berättar paret Bergman.

Marina och Mathias Bergman med arkitekt Päivi Tallberg i mitten. Foto: Anja Kuusisto

Googlade och hittade ”skärgårdsarkitekten”

De vidtalade ändå så gott som genast arkitekten Päivi Tallberg, bosatt i Pargas, som de hittade via nätet. Det skulle snart visa sig att hennes engagemang i huset verkligen behövdes – två år senare har de inte enbart en jobbrelation, de har blivit goda vänner med Päivi och hennes man Dick.
– Golvet var iskallt och väggarna verkade suspekta under tapeterna i det vi kallar West Wing. Det visade sig att husgrunden var fel byggd och trästommen hade ruttnat och möglat. Isoleringen var närmast obefintlig. Golvet i stora salen gungade betänkligt,säger Mathias Bergman.
Stockarna i väggarna i det ursprungliga torpet var hur fina som helst, men i alla tillbyggnader från sent 1800-tal och från 1900-talet hittades stora problem.

Salen och glasverandan. Salen har hunnit vara arbis, tandläkarmottagning med mera. Foto: Anja Kuusisto

Ytrenoveringen blev större kulturgärning

Vintern 2017–18 hade de flyttat in några månader på prov. Men när golvet i husets västra del hade öppnats upp stod det snart klart att renoveringen skulle bli betydligt mer omfattande än planerat. Ytrenoveringen blev till slut en större kulturgärning.
Företaget Restart Ab, som är specialiserat på sanering av gamla hus, anlitades. Under de gångna två åren har också flera Pargasentreprenörer anställts för olika arbetsfaser på Gottorp.
Bergmans bodde igen i Helsingfors och i Pargas var det Päivi Tallberg och ansvariga arbetsledaren Juhani Maarala som såg till att renoveringen framskred enligt planerna och paret Bergmans vilja.
Allt som bara gick att bevara har bevarats, och Restart har också sett till att renovera de gamla fönster och dörrar som gick att ta tillvara.
I dag är dock huset något helt annat än tidigare, bland annat ger öppnandet av trappan mitt i huset en helt ny karaktär till tamburen.

Runebergs kammare. En liten kammare mellan två större rum i ursprungsdelen av det som var ett torp i början av 1800-talet.

Salen har hunnit ha en brokig historia

– Vi har redan hunnit ha gäster som har berättat om vad de har upplevt i vår sal, då den har tjänat som arbislokal, tandläkarmottagning, med mera, säger Marina Bergman.
Bergmans har sökt och hittat mycket bakgrundsfakta om husets historia. De har också bjudit in Pargashistoriskt engagerade personer som Egil Essén för att få fram mer detaljer.
Med hjälp av Andreas von Bergmann på Pargas församling har Mathias Bergman sammanställt en liten historik om huset, och arbetet fortsätter.
I ett antikvariat i Helsingfors fick han fantastiskt nog tag på en bok av Wilhelm Lagus d.y. (1821-1909), där författaren beskriver lyckliga somrar på Gottorp, torpet som fått sitt namn då där är så gott att vara.
På den tiden gick ängen sydost om huset ända ner till stranden, som fanns kring det område där Runebergsgatan och Kalkvägen i dag går. På ängen stod en ståtlig majstång.

Fönster invändigt mellan hall och gång till sovrummet.

Runebergskammaren är fortfarande en kammare

På Gottorp finns en liten kammare som kallas Runebergskammaren. Orsaken är att Johan Ludvig, vilken som bekant bodde i Pargas ett drygt år och undervisade ärkebiskop Tengströms barn och släktingar, bodde några veckor år 1827 i kammaren.
– Allra först var Gottorp en parstuga, ett torp med en liten kammare i mitten, på vardera sida fanns ett större rum.
Den här rumsfördelningen finns kvar, det är den delen av huskroppen som vänder långsidan österut. Torpet utvidgades redan under ärkebiskop Edvard Bergenheims tid under senare delen av 1800-talet.

Sett filmen Narnia? Det här platsbyggda skåpet har också en lönndörr. Foto: Anja Kuusisto

      Marina och Mathias Bergman

  • Är helsingforsare som även har bott på andra håll, men mestadels i Helsingfors.
  • De gifte sej på Gottorp i september 2019, och har flyttat permanent till Pargas.
  • Hans släkt har rötter i Mossala, Houtskär och där finns ett sommarställe.
  • Hon har fyra vuxna barn, han har två vuxna barn.
  • 13-åriga hunden Poppy ingår också i familjen.
  • Båda har engagerat sig i föreningar på sin nya hemort, hon har gått med i Pargas damkör och Gamla Malmens invånarförening, de är med i Pop- och rockkören och revygänget. De är även engagerade i skötseln av Pargas hembygdsförenings sex får, som vinterhalvåret är inhysta vid Gamla torget på Gamla Malmen.
  • Mathias Bergman är docent i molekylärbiologi och har jobbat med cancerforskning i 25 år. Han har nyligen slutat jobba heltid för Baltic Sea Action Group, den av paret Saara Kankaanrinta & Ilkka Herlin grundade stiftelsen för Östersjön.
  • Marina är förskole- och klasslärare.

Palins byggde glasverandan och anlade trädgård

Släkten Palin – som kom att äga Gottorp i flera decennier – låter bygga till glasverandan år 1892. Då anläggs också en fruktträdgård med många äppelträd.
– Vi har också planterat äppel- och plommonträd och många bärbuskar, vi vill gärna kunna äta ur vår trädgård, säger Marina Bergman.
Trädgården fick sina nya linjer av Päivi Tallberg, som också har en grönfingrad bakgrund och arbetet utfördes av Minna Toivanen Design och Piha Team Ab från Åbo.
Huset har fått bergvärme och på taket till den nya garagebyggnaden (ritad av Päivi) har man solpaneler.

Den italienska spisen med vedspis hörde till Mathias Bergmans drömmar, nu förverkligad. Foto: Anja Kuusisto

Hektiska dagar innan bröllopet firades på Gottorp

Marina och Mathias Bergman gifte sig i september i år, och bröllopet hölls på Gottorp. Det blev en deadline för både husets renovering och anläggandet av trädgården, och som mest jobbade omkring 20 personer inne och ute under de bråda dagarna före bröllopet.
Över 100 gäster vistades på Gottorp då.
– Eftersom vi vardera har vuxna barn är vår familj stor och det är fint att kunna bjuda hit släkt och vänner, säger Marina Bergman som ser fram emot annandag jul, då hon har räknat att man blir 34 personer kring matbordet.
Från Gottorp har de ett par hundra meter till kyrkan, Gamla Malmen och promenadavstånd till Malmen.

Prisar Pargas med all service nära

Numera är det inte enbart huset som har tagit dem med storm, det har också samhället gjort:
– Här finns allt så nära. Tänk vilken potential Pargas har, säger Marina Bergman, unga familjer kan lätt få hög livskvalitet här. All service finns i grannskapet. Boendet är billigare än i en stor stad och här får man mer tid över för varandra.
Det har paret Bergman också fått, när ingendera jobbar heltid mera. Men de har tagit sej an nya utmaningar på sin nya hemort och tänker inte förskansa sig i sitt hem.
– Jag vill leva som jag lär, säger Mathias Bergman med en bakgrund i BSAG (se personrutan ovan).
– Skärgårdshavet är den del av Östersjön som mår sämst. Nu när jag bor här nära vill jag också se vad jag ännu kan göra för havet.
Förutom arbetet med nya företag kring framtidens hållbara lösningar för cirkulär ekonomi, sköter Mathias några styrelseuppdrag. Marina utbildar sej till kock på Axxell i Pargas.
Man ser det på dem: Här har de så gott att vara.

Kring lillajul hade ett fint, tunt snötäcke fallit. Foto: Marina Bergman

     Plock i husets historia

  • 1810 omnämns Gottorp som ”Nybygget” i kyrkans skrifter i Pargas. Huset antas därför vara byggt mellan 1795–1810. Orsaken till att huset nämns är att Jakob Tengström som då var Finlands första ärkebiskop lät änkan efter en pastor bo i ”Nybygget”.
  • 1827–28 får familjen Lagus Gottorp som sommarställe, Wilhelm Lagus d.y. skriver senare i en bok om den tiden. Ärkebiskop Tengström är Wilhelm Lagus morfar.
  • 1828 Huset är till salu, inte tomten. Huset säljs, hyrs ut.
  • 1833 Namnet Gottorp nämns första gången i kyrkböckerna, parallellt med Nybygget.
  • 1829-1871 Olika hyresgäster m.m.
  • 1872-1923 Kronofogden Palin med familj köper Gottorp. Glasverandan/burspråket byggs 1892.
  • 1923 Pargas landskommun köper Gottorp av Anni Palin för 97 000 mark. Kommunala veterinären bor och har mottagning där.
  • 1960-talet: Moderskapsrådgivningen och tandläkarmottagningen fungerar i huset.
  • 1970-talet: Pargas stads tandläkarmottagning, hemsjukvård m.m.
  • 1985-2003: Pargas stads arbetarinstitut och ett hemvårdens kansli finns i huset.
  • 2003 Pargas stad säljer huset. De nya ägarna renoverar om ”arbis” till ett hem och bygger ett uterum på gården.
  • 2008 Huset är till salu. Hanna och Mika Virtanen köper och renoverar delvis Gottorp.
  • 2017 Huset är till salu, Marina och Mathias Bergman köper det 26.8.2017. En total renovering av huset och gården pågår 2018-september 2019.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit