Förflytta dig till innehållet

Hyyrynen i blickfånget då TPS vann sista hemmamatchen

1–0 firas. Mika Ääritalo med pannbandet har gett TPS ledningen. Minst lika mycket i centrum som målskytten är Mikko Hyyrynen, fjärde fr. v. i sin kanske sista hemmamatch som aktiv. Foto: Mats Lundberg[/caption]
FOTBOLL
Herrettan

TPS hade på lördagen en första chans att säkra ett avancemang tillbaka till ligan efter tre säsonger i ettan. Och visst – Åbolaget skötte sin egen uppgift med glans genom att behärskat besegra nästjumbon Gnistan från Helsingfors med 3–1 (2–1).
Men, men… När tabelltvåan Honka samtidigt tvålade till OPS med osannolika 10–0 flyttas avgörandet fram till sista omgången om en vecka. På grund av de hemska slutsiffrorna i Uleåborg har Honka skaffat sig slagläge inför seriefinalen hemma mot TPS nästa lördag.
Poängskörden 57 mot Esboelvans 54 talar ännu till förmån för TPS. Men inte längre målskillnaden där Honka nu plötsligt har fem plusmål till godo på de svartvita.
I klartext innebär det att TPS är tvungna att rädda hem minst en pinne för att gå i land med årets stora målsättning. Ifall det blir förlust är det Honka som far i väg med seriesegern och då måste TPS kvala om ligaplatsen i ett dubbelmöte mot antingen Helsingfors IFK eller PS Kemi.
Med tanke på allt prat om matchfixning som då och då dyker upp i nyhetsflödet lämnar Honkas storseger i en på pappret besvärlig bortamatch en fadd eftersmak. Det är som TPS-tränaren Mika Laurikainen konstaterade efter Gnistanmatchen.
– På den här nivån ska såna resultat som i Uleåborg inte förekomma.
Detta uttalande ger utrymme för tolkningar.
Mötet med Gnistan var speciellt ur den synvinkeln att det skulle vara klubbikonen Mikko Hyyrynens sista match inför hemmapublik. Fast nu är ingenting säkert längre. Blir det kval är den inom kort 40-årige anfallaren så illa tvungen att visa upp sig en gång till på Veritasstadion.

Folkets man. Mikko Hyyrynen – älskad överallt på Veritasstadion. Foto: Mats Lundberg


Hyyrynen är med sin lojalitet gentemot föreningen en populär figur i Kuppis. Mot Gnistan blev det inga mål men med sina löpningar kors och tvärs på motståndarnas planhalva drog han på sig en hel del extra bevakning som i sin tur genererade värdefulla ytor för lagkamraterna.
TPS rivstartade trots att den blöta planen borde ha missgynnat ett skickligare lag. Men åskådarna som uppgick till drygt 3600 hölls inte på sträckbänken speciellt länge.
Mika Ääritalo målade på en målvaktsretur i den tjugonde minuten och kort senare placerade Åbokaptenen Sami Rähmönen in tvåan bakom Alessandro Marzuoli i gästernas bur. Hemmaklacken var i extas då TPS-spelarna sprang fram och firade fullträffarna mitt framför ögonen på dem.
Mot slutet av trekvarten tappade hjältarna en del av sitt inledande fokus och sådant brukar straffa sig. Aleksander Akbar reducerade efter en snygg soloprestation och med en gång var det match igen.
– Något inträffade och det var motståndarna inte sena med att utnyttja. Jag kan inte sätta fingret på var det felade, kanske blev vi lite stillastående och inte lika följsamma i lagdelarna, säger vänsterbacken Juri Kinnunen.
En dryg kvart in i andra halvlek utgick Mikko Hyyrynen och hyllades med en stående ovation av så gott som alla på läktarna. Har man representerat TPS i sammanlagt över tio år och gjort så många mål som han finns man i människors hjärtan.
– En ren säkerhetsåtgärd från min sida. Mikko fick en smäll redan före paus och är vi så nära som vi är nu vill man inte riskera något, säger Laurikainen.
Även efter att Hyyrynen lämnat banan var det bud på 3–1 och mer flera gånger om innan Ilari Mettälä på matchens sista skott curlade in slutresultatet med vänstern i bortre hörnet.
Efter slutsignalen avkrävdes Hyyrynen ett extra varv längsmed långsidan av alla Åbobor som lärt älska honom också om han är född och uppvuxen i Villmanstrand.
TPS–Gnistan 3–1 (2–1)
Mål:
20. Mika Ääritalo 1–0, 23. Sami Rähmönen 2–0, 44. Aleksander Akbar 2–1, 90+4. Ilari Mettälä 3–1.
TPS: Jon Viscosi – Sami Rähmönen, Miro Tenho, Rasmus Holma (64. Niklas Friberg), Juri Kinnunen – Niklas Blomqvist, Jonni Peräaho – Ilari Mettälä, Onni Valakari (75. Jani Virtanen), Mika Ääritalo – Mikko Hyyrynen (63. Oskari Jakonen).
Hörnor: T 10, G 4.
Varningar: T 1 (77. Blomqvist), G 1.
Domare: Tommi Grönman.
Publik: 3619.
Planens lirare: Mika Ääritalo, TPS.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit