Förflytta dig till innehållet

I dag börjar fotbollsligan – upp till bevis för omstöpt FC Inter

Är det här Inters år? Foto: Fredrik Häggman


Blir det fågel, fisk eller mitt emellan för de blåsvartrandiga i år? Det är frågan som Åbos fotbollsfolk ställer sig efter flera år av uteblivna sportsliga framgångar för FC Inter.
De tre senaste säsongerna har laget slutat på platserna 11, 9 och 7 i ligan. Samtidigt har Inter hört till ligans mest penningsstinna klubbar.
Tills i år har stora förändringar skett i klubben. Halva truppen är utbytt och det är bara Timo Furuholm och Mika Ojala som är kvar från guldåret 2008. Tränarstaben har bytts ut och bär nu en spansk prägel med chefstränare José Riveiro i spetsen.
Tränaromsättningen har varit stor: Riveiro är den sjätte som axlar chefstränarskapet i Inter de senaste tre åren. Spanjoren har ett tvåårigt kontrakt och förhoppningen är att han ska kunna skapa den stabilitet som hittills saknats i klubben.
Det första ligamotståndet är regerande mästaren HJK – klubben som Riveiro var assisterande tränare i 2016–2018.
– Jag tycker vi har haft en väldig tur med lottningen, det är en perfekt öppningsmatch. Vi har väntat på att säsongen ska börja hela vintern och det kommer säkert att bli en fin inramning med gott om åskådare. Om man spelar bra i en sån match kan det ge viktigt momentum, säger Riveiro.
Inter har slagit HJK en gång i år, i cupen där Helsingforslaget för ovanlighetens skull föll ut redan i gruppspelet. Inter å sin sida tog sig till kvartsfinal, men där tog det slut mot VPS. Den matchen spelades i lördags.
– Det var en match med två ansikten. Vi var bättre i första halvlek, vilket ledde till vårt öppningsmål, men när vi förlorade överläget i andra halvlek tappade vi fokus. Den defensiva rytmen stämde inte. Dessutom måste det sägas att motståndaranfallarna var väldigt effektiva, de gjorde mycket vackra mål. Men ett dåligt resultat i början av säsongen kan få positiva konsekvenser för resten av säsongen om man klarar av att identifiera problemen.
Inter har ligans näst största budget tillsammans med SJK och förväntningarna är därmed rätt höga. Vilka är minimimålsättningarna för årets säsong?
– Jag vill inte prata placeringar, vi tar var match som den kommer och försöker att njuta av resan. Jag tycker inte heller att man ska dra för stora slutsatser av budgeterna. Skillnaderna i den finska ligan är väldigt små i jämförelse med andra ligor, och ifjol visade ju RoPS hur långt man kan gå trots att man inte har mest pengar.
I år spelas ligan enligt ett nytt format med övre och nedre slutspelsserier. Vad är dina tankar om formatet?
– Jag har en bra känsla om formatet. Matchtakten har varit ett problem med tanke på det finländska vädret, och samtidigt blir matcherna mer spännande för åskådarna. Det finns inga matcher som saknar betydelse.
Om du måste gissa vem som tar guldet, vem blir det då?
– HJK är favoriter, men det är en jämn liga. Honka och KuPS är starka utmanare.
Du har ju nu verkat inom den finska fotbollen i fem år. Vad är det bästa med Veikkausliiga?
– Det är nog jämnheten. Det är den största skillnaden jämfört med till exempel La Liga, där ett lag som Rayo Vallecano aldrig kan utmana Barcelona.

Jose Riveiro (t.h.) och assisterande tränaren Sergio Almenara (t.v.). Foto: Fredrik Häggman

Så ser de ekonomiska styrkeförhållandena ut i ligan

Förra veckan publicerade Veikkausliiga de spelarbudgetar som klubbarna har rapporterat. Helsingforslagen HJK och HIFK placerar sig ytterst i varsin ända. Inters lagbygge hör till de dyrare.
HJK 1 550 500
SJK 900 000
FC Inter 900 000
KuPS 850 000
FC Honka 700 000
IFK Mariehamn 575 551
VPS 550 000
RoPS 518 000
Ilves 500 000
KPV 500 000
FC Lahti 440 000
HIFK 350 000

Så spelas Veikkausliiga 2019

Sedan 2011 har herrligans 12 lag mött varandra tre gånger under säsongen. Från och med i år delas säsongen upp i en grundserie och en tudelad slutspelsserie. I och med det sjunker antalet matcher från 33 till 27.
Säsongen börjar med att alla 12 lag möter varandra två gånger. Därefter delas ligalagen upp i en övre och en nedre slutserie på sex lag vardera.
Lagen i vardera serie möter varandra en gång under slutserien.
Ligavinnaren och tvåan har varsin direkt plats till kvalen i Champions League respektive Europa League. Ett nytt playoffsystem om den andra Europa League-platsen införs.
Lagen på plats 4–7 möts i utslagsmatcher. Vinnaren i de matcherna spelar mot ligatrean om den andra Europa League-platsen.
Precis som i år spelar det näst sista ligalaget nedflyttningskval mot det näst bäst placerade laget i division ett.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit