Förflytta dig till innehållet

I Dalsbruk görs nu ringblomssalva

Det är en ren njutning att samla örter, säger Ann-Louise Weckström som vet hur man kan ta till vara det som de vilda växterna kan ge.


Ät fem gröna maskrosstjälkar per dag under cirka tre veckor, det är en bra kur för levern.
Det säger Ann-Louise Weckström, sedan hösten bosatt i Dalsbruk där hon gör bland annat ringblomssalvan Calendula.
– Ringblomma är bakteriedödande, inflammationshämmande och sårvårdande. Då jag skördar ringblomma så skär jag själva blomman i bitar så den torkar bättre, sedan häller jag på kallpressad ekologisk olivolja och tappar upp i glasburkar som jag under sex veckor regelbundet skakar för att hålla blandningen aktiverad. Sedan blir det ringblomsolja som är en basingrediens i flera av våra produkter.

Odlingshjälp av föräldrarna i Österbotten

Weckströms företag Vallnika är känt för sin ringblomssalva som används på allt från torr hud till krävande sår.
– Det går åt mycket ringblomma så mina föräldrar Annette och Börje Anderson hjälper mig genom att odla och samla in växter hemma på Vallgrund i Replot utanför Vasa. Det var de som startade företaget på 1990-talet efter att ha gått flera örtkurser i Sverige, säger Ann-Louise Weckström.

Börje och Annette Anderson.

Söker orörda ängar

Tack vare bekanta och likasinnade kom Weckström att flytta till Dalsbruk där hon ännu inte hittat riktigt allt det hon skulle behöva – främst daggkåpa, groblad, älgört och nässla på orörda ängar, alltså inte marker där gräsklippar- eller andra hjul har kört över.
– Vår inspiration är att kunna ta vara på örterna egenskaper och göra dem tillgängliga året runt. För att få med växternas bästa livsenergi så gäller det att följa med när varje ört har sin höjdpunkt, då solen torkat daggen men inte ännu lyst så starkt att de eteriska oljorna har avdunstat.
– Soliga förmiddagar är det en ren njutning att samla in örter, som jag sedan torkar för att sätta i olja, göra tinktur av eller koka örtinfusion, säger hon.

Johannesörtolja. Ingår i flera av de salvor som nu görs i Dalsbruk.

Bivax, oljor, vitamin, tinktur

Att göra en salva tar tre timmar.
– Själva tillverkningsprocessen ger mig möjlighet att vara fokuserat närvarande i stunden. Först ska bivax smältas, sedan tillsätts örtoljor, E-vitamin och tinktur i olika skeden och då temperaturen sjunkit till under 40 grader kan eteriska oljor hällas i.
– Bara i de produkter som har vatten så behövs konserveringsmedel, som vi använder sparsamt av. Här kan nämnas vitamin- och fotcremen, tre hårschampon, hårbalsam och ett liniment, säger Weckström.

Rödklöver bra för kvinnor

Hon bor i Gamla sjukhuset i Dalsbruk och saluför sina produkter via grannen Marina Askolins Brukets salong, och i Söderlångviks gårds butik. Större än så är nätet av återförsäljare ännu inte i Åboland. I Österbotten finns sedan länge en inarbetad kundkrets som via flera återförsäljare och beställning per mejl får produkterna.
Också om man inte har gått örtkurser kunde man ta vara på mera från naturen än det som vanligen görs i dag?
– Visst, till exempel nässlor så kan man torka, eller förvälla och frysa och använda precis som spenat. Rödklöverns blommor och blad är bra att torka och använda som te (eller färska i sallader) särskilt för kvinnor. Och späda, ljusgröna maskrosstjälkar kan man som sagt tugga i sig för att rena levern – för att nämna bara några exempel.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit